Yediklərimiz təkcə fiziki sağlamlığa deyil, həm də koqnitiv funksiyaya, xroniki xəstəliklərə qarşı müqavimətə və ümumi uzunömürlülüyə birbaşa təsir edir. Ancaq bəzi qidalar qocalmanı sürətləndirə və xəstəlik riskini artıra bilər.
Lent.az xarici mediaya istinadla uzun ömür yaşamaq istəyənlərin hansı qidaları rasiondan çıxarmalı olduğunu təqdim edir:
Bunlara şəkərli içkilər, emal olunmuş ətlər, trans yağlar, təmizlənmiş karbohidratlar və s. Qazlı içkilər, enerji içkiləri və şəkər əlavə edilmiş çay kimi şəkərli içkilər piylənmə, tip 2 diabet və ürək-damar xəstəliklərinə kömək edir. Kolbasa, donuz və kolbasa kimi emal edilmiş ətlərdə xərçəng və ürək xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqəli olan nitratlar var.
Marqarin və çörək məhsullarında olan trans yağlar “pis” xolesterinin səviyyəsini artırır və ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır. Ağ çörək və şirniyyat kimi təmizlənmiş karbohidratlar qan şəkərinin artmasına, iltihaba və xroniki xəstəliklərə kömək edir.
Qızardılmış yeməklər, o cümlədən kartof qızartması və donutlar, iltihaba kömək edən və xəstəlik riskinizi artıran qeyri-sağlam yağlar və kalorilərdə yüksəkdir. Çipsi və ya konservləşdirilmiş şorba kimi duzu yüksək olan qidalar qan təzyiqini artırır və insult riskini artırır.
Süni tatlandırıcılar, populyarlığına baxmayaraq, bağırsaq mikroflorasına mənfi təsir göstərə bilər. Bundan əlavə, həddindən artıq spirt istehlakı qaraciyərin zədələnməsi və ürək-damar problemləri ilə əlaqələndirilir. Nəhayət, fast food və qablaşdırılmış qəlyanaltılar kimi ultra işlənmiş qidalar bədəninizin ehtiyac duyduğu qidalardan məhrumdur və iltihabı artırı