Ural Dövlət İqtisad Universitetinin alimləri kakao tozunun əvəzedicisini əldə etməyin yolunu tapıblar. Qarabaşaq qabığı istehsalının tullantıları xammal kimi istifadə olunur.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri qabıq tozunun 15% kakaonu əvəz edə biləcəyini, şokolad dadı qaldığını müəyyən edib.
Rusiya qarabaşaq istehsalına görə dünyada ikinci yerdədir. Təkcə Sverdlovsk vilayətində min hektardan çox sahədə qarabaşaq yarması (Fagopyrum esculentum) səpilir. Taxıllara emal edilən taxılın həcminin təxminən 22%-i ekoloji cəhətdən təmiz tullantılardan - qabıqlardan ibarətdir.
“Mövcudluğuna görə qarabaşaq qabığı qida, əczaçılıq və kimya sənayesi üçün perspektivli xammaldır. Müəyyən edilib ki, 100 qram qarabaşaq qabığı tozu kişi və qadınların qida lifinə olan gündəlik tələbatını 228%, flavonoidlərə 88%, manqanlara 65%, maqneziuma 57%, dəmirə 500% və 277,8% ödəyir".
Bundan əlavə, riyazi modelləşdirmə əsasında qabıqlardan istifadə etməklə kremlərin, peçenyelərin və qənnadı məmulatlarının şirələrinin reseptləri işlənib hazırlanıb.
Eyni zamanda, qənnadı məmulatlarının tərkibində insan üçün lazım olan gündəlik miqdarda qida lifi və flavonoidlər var idi və antioksidant aktivliyə malik idi. Texnoloji sxemdə dəyişiklik tələb olunmur və eyni şirələr istənilən kafe, çörək və ya qənnadı sexində hazırlana bilər.