Niyə  duz ilə çay içmək   lazımdır: bu  qeyri-adi ənənə   haradan gəlib?
06 yanvar 2025 12:11 (UTC +04:00)

Niyə duz ilə çay içmək lazımdır: bu qeyri-adi ənənə haradan gəlib?

Duzlu çay çox vaxt Cənubi Asiya ölkələrinin əhalisi tərəfindən su-duz balansını saxlamaq üçün içilir.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən bildirir ki, Tibet yaylasının xalqları əsrlər boyu duzlu isti çay içirlər. Axı insan orqanizmində duz beyin, əzələ və sinir sisteminin düzgün işləməsi üçün məsul olan elektrolitlər rolunu oynayır. Yay istisində isə bədən tərlə birlikdə çoxlu duz sərf edir, ona görə də tarazlığı bərpa etmək üçün duzlu çay köməyə gəlir. Duz əvəzinə limon suyu da əlavə edə bilərsiniz;

Həmçinin köçəri tayfalardan olan xalqlar çaya süd, heyvan yağı və bitki yağı qataraq içkini doyurucu yeməyə çevirirlər. Tez-tez orada üyüdülmüş arpa və ya buğda qoyulur və duz və ədviyyatlarla ədviyyat edilir.

Bəli, bu şəkildə çay içmək olduqca qəribə görünə bilər, amma köçəri tayfalar əsrlər boyu bir yerdən digər yerə uzun səfərlərin öhdəsindən belə gəlib, xüsusən də yüksək dağlarda.

Duzlu çay yaxşı əhval-ruhiyyəni qorumağa, konsentrasiyaya kömək edir və aclığı yatırır. Tibet rahibləri bütün orqanizm sistemlərinin fəaliyyətini lazımi vəziyyətdə saxlamaq üçün bu içkini içirlər. Çünki öz adət-ənənələrinə görə yeməkləri yalnız nahardan əvvəl yeyirlər və duzlu çay onlara bədən və ruhun canlılığını qorumağa kömək edir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 3897
avatar

Oxşar yazılar