Məşhur pəhriz əti xərçəngə səbəb ola bilər: hamımız onu alırıq
30 may 2025 18:42 (UTC +04:00)

Məşhur pəhriz əti xərçəngə səbəb ola bilər: hamımız onu alırıq

İtaliyalı alimlərin yeni araşdırması göstərib ki, toyuq ətinin istehlakı bəzi onkoloji xəstəliklərin riski ilə əlaqələndirilə bilər.

Lent.az bu barədə məlumat verir:

Alimlərin araşdırması haqqında nə məlumdur?
İtaliyanın Milli Qastroenterologiya İnstitutunun alimləri "Nutrients" jurnalında apardıqları tədqiqatın nəticələrini dərc ediblər.
Tədqiqat göstərib ki, həftədə 300 qramdan çox toyuq əti yeyənlərdə bağırsaq və mədə xərçəngi riski həftədə 100 qramdan az yeyənlərlə müqayisədə 27% daha yüksəkdir. Əvvəllər toyuq əti təhlükəsiz və pəhriz qidası sayılırdı. Lakin hazırda toyuq yetişdirilməsində çox sayda antibiotik və hormonlardan istifadə olunur. Alimlərin fikrincə, toyuq əti bişirildikdə həddindən artıq qızdırılır və bu da onkoloji riskləri artırır.

Toyuq əti ilə necə davranmalı, ondan imtina etməyə dəyərmi?
Yevgeniya Belinskaya panikaya düşməməyi tövsiyə edir, çünki çox zaman ilkin məlumatlar sonradan təkzib oluna bilər.

Həkimin tövsiyələri:

Orqanik toyuq əti seçin;

Onu orta temperaturda hazırlayın – qaynadın, buğda bişirin və ya 140 dərəcədən yüksək olmayan temperaturda sobada bişirin;

Rasiona başqa zülal mənbələri də əlavə edin – hinduşka əti, balıq, paxlalılar, tofu kimi.

Belinskaya vurğulayır:

"Toyuğu rasionun kraliçasına çevirməyin" – yəni tək zülal mənbəyi kimi yalnız toyuğa güvənmək düzgün deyil. Toyuq ətindən tamamilə imtina etməyə ehtiyac yoxdur, lakin keyfiyyətli və düzgün bişirilmiş formada, alternativ zülal mənbələri ilə birlikdə istifadə edilməlidir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1136

Oxşar yazılar