
Cavanlıq mənbəyi olan ərzaqlar
Antioksidantlar bizim hüceyrələrimizi zəhərli maddələrin daxili və xarici təsirindən qoruyur. Xüsusən də bədənin ürək-damar kimi vacib sisteminin və digər funksional sistemlərin fəaliyyətini tənzimləyir.
Bəs hüceyrələrimizdə qocalma prosesinin qarşısını alan və cavanlaşdıran antioksidantlar hansı ərzaqların tərkibində vardır?
Norveçin Oslo Universitetinin alimləri tərkibində antioksidantlar olan ərzaqların 3100 növünün siyahısını tərtib etmişlər
Alimlərin fikrincə, meyvə və tərəvəzlərin içərisində vaxtından əvvəl qocalmanın qarşısını alma, gavalı, artişok, gül kələmi alır. Ekzotikianı sevənlər isə baobanın meyvəsini dada bilərlər. Qəlyanaltı üçün isə alimlər yerfındığı, pekan qozunu (qabığı ilə birlikdə), adi qoz, fındıq, həmçinin günəbaxan tumunu məsləhət görürlər.
Desertdə isə qaragilə və ya ərik mürəbbəsi ilə çay içmək olar. Cavanlıq elikseri kimi qəhvə, nar şirəsi və qırmızı çaxır da xeyirlidir.
Bundan əlavə, antioksidantlar olan ədviyyatların da köməyi ilə öz rasionumuzu zənginləşdirə bilərik. Yamayka bibərinin, mixəyin, nanənin, mərzənin və darçının da tərkibində antioksidantlar vardır.
Antioksidantlar orqanizm üçün qoruyucu funksiya da yerinə yetirir. Onlar hüceyrələri sərbəst radikalların təsirindən qoruyur və məhvedici fəaliyyətini dayandırır, immun sisteminin fəaliyyətinə kömək edir, vaxtından əvvəl bədənin yaşlanması, yəni qocalma prosesini zəiflədir.
Ona görə də həmişə cavan və fəal olmaq üçün sağlam həyat tərzi keçirmək, düzgün qidalanmaq və təbiətin bizə bəxş etdiyi nemətlərdən istifadə etmək lazımdır.
Bəs hüceyrələrimizdə qocalma prosesinin qarşısını alan və cavanlaşdıran antioksidantlar hansı ərzaqların tərkibində vardır?
Norveçin Oslo Universitetinin alimləri tərkibində antioksidantlar olan ərzaqların 3100 növünün siyahısını tərtib etmişlər
Alimlərin fikrincə, meyvə və tərəvəzlərin içərisində vaxtından əvvəl qocalmanın qarşısını alma, gavalı, artişok, gül kələmi alır. Ekzotikianı sevənlər isə baobanın meyvəsini dada bilərlər. Qəlyanaltı üçün isə alimlər yerfındığı, pekan qozunu (qabığı ilə birlikdə), adi qoz, fındıq, həmçinin günəbaxan tumunu məsləhət görürlər.
Desertdə isə qaragilə və ya ərik mürəbbəsi ilə çay içmək olar. Cavanlıq elikseri kimi qəhvə, nar şirəsi və qırmızı çaxır da xeyirlidir.
Bundan əlavə, antioksidantlar olan ədviyyatların da köməyi ilə öz rasionumuzu zənginləşdirə bilərik. Yamayka bibərinin, mixəyin, nanənin, mərzənin və darçının da tərkibində antioksidantlar vardır.
Antioksidantlar orqanizm üçün qoruyucu funksiya da yerinə yetirir. Onlar hüceyrələri sərbəst radikalların təsirindən qoruyur və məhvedici fəaliyyətini dayandırır, immun sisteminin fəaliyyətinə kömək edir, vaxtından əvvəl bədənin yaşlanması, yəni qocalma prosesini zəiflədir.
Ona görə də həmişə cavan və fəal olmaq üçün sağlam həyat tərzi keçirmək, düzgün qidalanmaq və təbiətin bizə bəxş etdiyi nemətlərdən istifadə etmək lazımdır.
Oxşar yazılar

Azərbaycanın cəbhə xəttindən uzaq şəhərlərinin bombalanması əmrinin Ermənistan rəhbərliyi tərəfindən verilməsi təsdiqlənib
23 iyun 2025 , 21:14
Azərbaycanlı müharibə iştirakçısının anasının maşınını qaçırdı
23 iyun 2025 , 20:41
Azərbaycanlılar Rusiyanın bu vilayətindən deportasiya olundu
23 iyun 2025 , 19:59
Qəzada yaralanmışdı, 48 gün sonra öldü
23 iyun 2025 , 19:15
Piknik üçün getmişdilər, 2 uşaq göldə boğuldu
23 iyun 2025 , 18:43
Əhməd Oruc gənc oğlunu itirdi
23 iyun 2025 , 18:01
Çaydan yeni doğulmuş körpə meyiti tapıldı
23 iyun 2025 , 17:58