Ümumiyyətlə, bu məhsul sağlamlıq üçün bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir və xolesterin səviyyəsini azaltmağa kömək edə bilər. Bu ürək sağlamlığı üçün faydalıdır.
Lent.az bu məhsulu təqdim edir:
Dietoloqların həmişə tövsiyə etdiyi əsas məhsullardan biri yulaf sayılır. Eatingwell-in məlumatına görə, onun faydaları sadəcə rahat səhər yeməyi olmaqdan çox uzaqdır: yeni tədqiqatlar müntəzəm yulaf istifadəsinin ümumi və “pis” xolesterini azaltmağa kömək etdiyini göstərir. Aşağı xolesterin səviyyəsi isə ürək-damar xəstəlikləri riskinin azalması ilə əlaqədardır.
Yulaf nədir?
Yulaf bütöv taxıl dənələrindən ibarətdir və bunlar aşağıdakı hissələri ehtiva edir:
Kəpək – əsas lif mənbəyidir.
Cücərti – vitamin və minerallarla zəngindir.
Endosperm – nişasta ehtiva edir.
Bir yarım fincanlıq porsiyada ovs:
150 kalori,
5 qram protein,
2,5 qram yağ (onlardan 2 qram – sağlam doymamış yağlar),
4 qram pəhriz lifi ehtiva edir.
Xolesterini azaltmaq üçün əsas sirr
Yulafın tərkibində beta-qlukan adlı həll olunan lif var. Bu lif suda həll olunaraq gel formasını alır və “süngər” kimi xolesterin və yağları birləşdirib qan dövranından çıxarır. Bu, ürək sağlamlığının qorunmasına kömək edir.
Qanda şəkər səviyyəsinin stabilliyi
Yulaf həll olunan lifləri həzmi ləngidir və qlükozanın qana daxil olmasını tənzimləyir. Xüsusilə yulaf və zülallar birlikdə qəbul edildikdə, qanda şəkərin səviyyəsində ani dəyişikliklər daha az olur.
İncə bel
Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm yulaf qəbulu bel ətrafının ölçüsünün azalmasına kömək edə bilər. Həll olunan lifin suyu özünə çəkmə qabiliyyəti daha tez toxluq hissi yaradır. Bu isə adi dənələrə nisbətən daha az yemək yeməyə səbəb olur.
Dietoloqlar gündəlik ovs qəbulu ilə bağlı üstünlüklər və çatışmazlıqları açıqlayıblar. Yulaf manqan, fosfor, maqnezium və dəmir kimi vacib vitamin və minerallarla zəngindir.