Həkimlər şəkərin insanın əhvalına necə təsir etdiyini açıqlayıblar. Əhval-ruhiyyənizi yaxşı saxlamaq üçün kompleks karbohidratlar istehlak etməyiniz lazım olduğunu unutmamalısınız.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, şəkərin əhval-ruhiyyəyə təsir etməsinin bir neçə yolu var. Onlardan biri qan qlükoza səviyyəsinin dəyişməsi ilə bağlıdır. Tərkibində şəkər olan qidaları yedikdən sonra qanda qlükoza səviyyəsi kəskin şəkildə yüksəlir ki, bu da eyforiya və oyanma hisslərinə səbəb ola bilər. Ancaq qlükoza səviyyəsi yüksəldikdən sonra aşağı düşərsə, bu, "şəkər qəzası" kimi tanınan yorğunluq və əsəbilik hisslərinə səbəb olur.
Bundan əlavə, şəkər əhval-ruhiyyə və duyğulardan məsul nörotransmitter olan beyindəki serotonin səviyyəsinə təsir göstərə bilər. Yüksək qan şəkəri səviyyələri əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıra və stress səviyyələrini azalda bilən serotonin səviyyəsini artırır. Bununla belə, çox miqdarda şəkərin təkrar istifadəsi beyində serotonin səviyyəsinin azalmasına səbəb ola bilər ki, bu da əhval-ruhiyyə və emosiyaya təsir edir.
Fizioloji təsirlərlə yanaşı, şəkər psixoloji mexanizmlər vasitəsilə əhval-ruhiyyəyə təsir edə bilir. Məsələn, bir çox insanlar şəkər istehlakını bayramlar və digər xoşbəxt hadisələrlə əlaqələndirirlər, buna görə də şəkər istehlakı müsbət emosiyalar oyadır və xoşbəxtlik, həzzlə assosiasiyalar yaradır.