Bir çoxlarının sevimli səhər yeməyinin sağlamlığa zərərli olduğu ortaya çıxıb.
Lent.az xəbər verir ki, bununla bağlı qastroenteroloq Dilarə Lebedeva danışıb.
Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyi xroniki yorğunluqdan, eləcə də yuxu problemlərindən əziyyət çəkənlər və stress keçirənlər üçün xüsusilə vacibdir.
Lebedeva bildirib ki, səhərlər orqanizmdə kortizol, TSH, STH hormonları və qanda qlükoza səviyyəsində sıçrayışa səbəb olan gonadosteroidlər istehsal olunur.
Onun fikrincə, sıyıq səhər yeməyi üçün uyğun deyil. Çünki südlü taxıllar qan şəkərinin səviyyəsini artırır. Belə yeməkdən sonra bir neçə saatdan sonra yenidən qəlyanaltı etmək istəyəcəksiniz. Nəticədə “patoloji insulin müqaviməti” əmələ gəlir.
İdeal səhər yeməyi, həkimin fikrincə, müəyyən miqdarda protein və yağ ilə aşağı karbohidratlı qidaların birləşməsidir.