Çiyələk yalnız çox dadlı və şirin deyil, həm də çox sağlamdır. Lakin ekspertlər bundan sui-istifadə edilməməsi barədə xəbərdarlıq edirlər. Üstəlik, bütün insanlar çiyələyi rasionuna daxil etməkdən fayda görməyəcəklər.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, insanın askorbin turşusuna olan gündəlik ehtiyacını ödəmək üçün cəmi 100 qram çiyələk kifayətdir. C vitamini gözəlliyin əsas zülalı olan kollagenin sintezində iştirak edir, ona görə də çiyələk dərini elastik saxlamağa və ilk qırışların yaranmasının qarşısını almağa yardımçı olur. Həmçinin, bu vitamin dəmirin udulmasına kömək edir. Buna görə də giləmeyvə anemiya riskini azaltmağa kömək edir.
Bundan əlavə, vitamin antioksidant kimi fəaliyyət göstərir və yaşlanma prosesini ləngidir. Üstəlik, çiyələklərdə xərçəng əleyhinə təsir göstərən polifenollar var. Çiyələyin tərkibindəki pektinlər və üzvi turşular həzm sistemini stimullaşdırır və sağlam həzmi təşviq edir. Məhsul böyrəklərin fəaliyyətini və öd ifrazını tənzimləyir.
Çiyələyin tərkibindəki lif sayəsində qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Çiyələk qırmızı rəngdə olan antosiyaninlər ürək-damar sistemini gücləndirir, giləmeyvədəki fol turşusu isə beyin üçün faydalıdır və idrak funksiyalarını stimullaşdırır.
Çiyələyin bütün faydalarına baxmayaraq, onu yeməməli olan insanlar var. Məsələn, allergiya xəstələri giləmeyvə ilə xüsusilə diqqətli olmalıdırlar. Yeri gəlmişkən, elm adamları ağcaqayın poleninə alerjisi olan insanların məhsula çarpaz reaksiya verə biləcəyini müəyyən etdilər. Həkimlər mədə xorası və ya qastriti olan insanlara çiyələk yeməyi məsləhət görmürlər. Fakt budur ki, tərkibində selikli qişa ilə təmasda olduqda qıcıqlanmanı artıra və xəstəliyin kəskinləşməsinə səbəb ola bilən turşular var.
Bundan əlavə, çiyələk diş minasına zərər verə və diş çürüməsini şiddətləndirə bilər. Bununla belə, əgər onu normada (gündə 150-200 qram) yeyirsinizsə, onda çiyələk yalnız sağlam insana fayda verəcəkdir.