Meyvə şirələrinin sağlamlıq haqqında 5 ƏN MƏŞHUR MİFİ
19 iyun 2024 13:46 (UTC +04:00)

Meyvə şirələrinin sağlamlıq haqqında 5 ƏN MƏŞHUR MİFİ

Mütəxəssislər təzə meyvələrlə bağlı məşhur mifləri sıralayıb və niyə meyvələri şirə şəklində içməkdənsə, birbaşa istehlak etməyin daha yaxşı olduğunu izah ediblər.

Lent.az bu barədə məlumatı təqdim edir:

Mif 1: Şirə meyvədən daha sağlamdır

Şirədən fərqli olaraq, meyvə şirəçəkmə zamanı itirilən lif ehtiva edir. Pəhriz lifi meyvədə qalır. Lif orqanizmin təmizlənməsində və bağırsaq sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.

Ona görə də meyvə şirələri ilə birlikdə istehlak etmək tövsiyə olunur. Dişlərinizin və minanın sağlamlığına mənfi təsir göstərə biləcək həddindən artıq şəkərdən qaçınmaq üçün gündə 150 ​​ml-dən çox olmayan meyvə suyu içməlisiniz.

Mif 2: Şirə arıqlamağa kömək edəcək

Beynəlxalq tövsiyələr qida ilə təzə şirənin istehlakını dəstəkləyir, lakin balanssız olduğu üçün arıqlamaq üçün meyvə şirəsindən istifadə etməyi tövsiyə etmir.

Mif 3: Şirə detoksifikasiya üçün lazımdır

Bədənin detoksifikasiyaya ehtiyacı olduğuna dair heç bir sübut yoxdur. Qaraciyər, böyrəklər və kolon toksinləri öz-özünə çıxara bilir. Detoks şirələri maddələr mübadiləsini yavaşlata bilər, çünki tərkibində zülal və ya yağ yoxdur.

Yavaş bir metabolizm normal pəhrizinizə qayıtdıqdan sonra həqiqətən kilo almağa səbəb olur. Şirənin detoksifikasiyası qanda şəkərin səviyyəsi, şiddətli ishal, ürəkbulanma və yorğunluqla bağlı problemlərə də səbəb ola bilər, buna görə də bu üsul həkimlər və dietoloqlar tərəfindən tövsiyə edilmir.

Mif 4: Şirə yerinə smoothies içmək daha yaxşıdır.

Tərkiblərin müxtəlifliyinə görə smoothies yüksək kalorili ola bilər. Smoothielərdə meyvə siropları, şəkər və ya yüksək qlükoza tərkibli süni dadlandırıcılar olan meyvə və süd əlavələrindən qaçınmaq daha yaxşıdır.

Bunun əvəzinə şirəni meyvə parçaları ilə qarışdırmaq məsləhətdir. Bu içkinin tərkibində daha çox faydalı fitonutrientlər və lif var. Pəhriz lifi sizə toxluq hiss etməyə kömək edəcək. Şirələr və smoothies diş çürüməsi riskini azaltmaq üçün yeməklər arasında qəlyanaltı kimi deyil, yeməklərlə birlikdə istehlak edilməlidir.

Mif 5: Şirə təhlükəsizdir

Əgər evdə təzə şirə hazırlayırsınızsa, o zaman hazırlandıqdan dərhal sonra istehlak etmək daha yaxşıdır. Soyuducuda uzun müddət saxlama bakteriyaların artmasına və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1506
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar

Hansı emosional hiss insanda infarkta   səbəb olur?

Hansı emosional hiss insanda infarkta səbəb olur?

24 iyul 2024 , 19:46
Bu qidaları təkrar qızdırmayın

Bu qidaları təkrar qızdırmayın

24 iyul 2024 , 19:33
Arıqlamaq üçün qəhvəni nə vaxt içmək lazımdır? Yeməkdən əvvəl ya sonra?

Arıqlamaq üçün qəhvəni nə vaxt içmək lazımdır? Yeməkdən əvvəl ya sonra?

24 iyul 2024 , 18:15
Bu dərmanlar  insanları kor edir

Bu dərmanlar insanları kor edir

24 iyul 2024 , 14:47
Oturaq iş rejimi  insana necə təsir edir?

Oturaq iş rejimi insana necə təsir edir?

24 iyul 2024 , 11:06
50 yaşdan sonra bu qidalara ÜSTÜNLÜK VERİN

50 yaşdan sonra bu qidalara ÜSTÜNLÜK VERİN

23 iyul 2024 , 19:10
İstidə susuzluğu  necə yatırmaq olar?

İstidə susuzluğu necə yatırmaq olar?

23 iyul 2024 , 13:32
Bu tərəvəz bir dəqiqədə  şəkəri aşağı salır

Bu tərəvəz bir dəqiqədə şəkəri aşağı salır

23 iyul 2024 , 09:51