İsti havada ət və quyruq piyi  necə saxlanmalıdır? – ARAŞDIRMA
04 sentyabr 2024 16:47 (UTC +04:00)

İsti havada ət və quyruq piyi necə saxlanmalıdır? – ARAŞDIRMA

Hər gün dünyada milyonlarla insan ət və ət məhsulları istehlak edir. Ancaq bəzilərimiz çox vaxt əti doğru şəkildə saxlamırıq. Çünki qırmızı ət düzgün saxlanmadıqda qısa zamanda xarab olan qidalardan biridir.

Bəs, ətin saxlanma temperaturu necə olmalıdır?

Lent.az isti havalarda ət və ət məhsullarının saxlanması barədə kiçik bir araşdırma edib. 

İlkin olaraq onu deyə bilərik ki, insan qidası üçün böyük əhəmiyyət kəsb edən ət və ət məhsullarının nəinki satın alınana qədər, həm də bişirilməzdən əvvəl soyuq saxlanması vacibdir.

Ət və ət məhsulları qidalanma baxımından çox əhəmiyyətlidir. 

Əhəmiyyətli miqdarda həzm oluna bilən zülal və B12 vitamini, həmçinin dəmir, kalium, fosfor, natrium, maqnezium və sink kimi mineral maddələri ehtiva edən ət və ət məhsulları insanın qidalanmasında mühüm yer tutur. Ət və ət məhsullarından alınan heyvan zülalı beyin hüceyrələrinin inkişafı üçün xüsusilə vacibdir. 70 kiloluq bir insanın gündəlik zülal ehtiyacının 70 qram olan 40-50 qramı heyvani zülaldan qarşılanmalı və bunun üçün gündə təxminən 200 qram ət və ət məhsulları istehlak edilməlidir.

Əti aldıqdan sonra çalışıb tez evə gedilməlidir.  

Ət və ət məhsullarında soyuq zəncirin saxlanması xüsusilə isti havalarda böyük əhəmiyyət kəsb edir. Soyuq zəncir anlayışı yalnız istehsaldan satış nöqtəsinə qədər deyil, həm də alışdan evdə soyuducuya qədər olan dövrü də əhatə etməlidir. Yay aylarında bazardan və ya qəssabdan alınan ət soyuducuya gedənə qədər avtomobillərin baqajında uzun müddət saxlanılır. Bu da ət və ət məhsullarının temperaturunun qalxmasına və xarab olmasına səbəb ola bilər. Xüsusilə qiymə bu cür səhvlərdən daha tez təsirlənir.

Şüurlu alış-veriş 

Ət və ət məhsulları satış nöqtələrində 0 ilə +4 C dərəcə arasında saxlanılmalıdır. İstehlakçılar üçün satış nöqtələrində bu məsələyə əməl olunmasını təmin etmək və alış-veriş zamanı məhsulun temperaturu, son istifadə tarixi və etiket məlumatlarına diqqət yetirmələri böyük əhəmiyyət kəsb edir. Bu növ məhsullar alış-verişin sonunda alınmalı, mümkünsə soyuq çantalarda aparılmalı və ən qısa zamanda evə çatdırılmalı və soyuducuya qoyulmalıdır.

Uzun müddətli saxlama üçün dondurma 

Dondurulmuş ət məhsulları -18 dərəcə C-də saxlanmalıdır. Ətin mərkəzində temperaturun -18 dərəcə Selsi olması vacibdir. Bu şəkildə soyudulmuş ət uyğun şəraitdə 6 aydan 1 ilə qədər saxlanıla bilər. Burada ən vacib məsələ dondurulmuş ətin əridikdən sonra yenidən dondurulmamasıdır. Bu məsələyə xüsusi diqqət yetirmək lazımdır. Bunun qarşısını almaq üçün ətin təyinatına uyğun olaraq paylanması və dondurulmazdan əvvəl hissələrə bölünməsi tövsiyə edilir.

Əti qida dəyərini itirmədən bişirmək lazımdır.

Əti bişirərkən onun dadını və qida dəyərini qoruyacaq üsul və üsullardan istifadə etmək vacibdir. Ətin düzgün bişirilməsi təkcə dad baxımından deyil, həm də müxtəlif sağlamlıq problemlərinin qarşısını almaq üçün vacibdir. Bişirilərək istehlak edilən ət çeynəmək və həzm etmək asanlaşır, tərkibindəki vitamin və mineralların daha yaxşı mənimsənilməsini təmin edir və onu saxlaya biləcək zərərli mikroorqanizmlərdən təmizlənir. Lakin səhv texnika və zamanla bişirilən ət qida dəyərini itirir. Ət bişirilərkən çox uzun müddət istiliklə təmasda qalmamalı, digər tərəfdən çiy qalmamasına diqqət edilməlidir.

Əti bişirmək üçün qovurma, qril, qızartma və qaynatma üsullarından istifadə edilir. Yay aylarında və istilərin hökm sürdüyü vaxtlarda qızartma yerinə qaynama və bişmə kimi sağlam bişirmə üsullarının seçilməsi məsləhət görülür.

Bunlarla yanaşı, bir çox evlərdə quyruq piyi çox sevilir. Ətlə birlikdə alınan bu quyruq piyi bəzən günlərlə, aylarla soyuducuda qalır. Daha sonra isə bişirilir. Bəs, bunun hər hansı bir ziyanı varmı? Quyruq piyinin saxlanma prosesi necə olmalıdır? 

İlk öncə onu deyək ki, bədən funksiyalarının adekvat şəkildə işləməsi üçün mütəxəssislər sağlam yağlardan istifadə etməyi məsləhət görür. Omeqa yağları və zəngin bitki yağları ilə birlikdə bəzi heyvan mənşəli yağların istehlakı sağlamlıq üçün faydalıdır. Hər bir qida maddəsini orta miqdarda qəbul etməklə, orqanların fəaliyyətini davam etdirməsinə dəstək ola bilərsiniz. 

Quyruq yağını soyuducuda uzun müddət saxlayıb istədiyiniz yeməklərə əlavə edə bilərsiniz. Ancaq bəzi qaydalar var ki, onlara əməli edilməlidir. Bunlar aşağıdakılardır: 

Quyruq yağını qovurduqdan sonra onu istədiyiniz saxlama qabına qoyun və dincəlməsinə icazə verin.

Əgər quyruq yağını dondurucuda saxlayacaqsınızsa, soyuduqdan sonra onu saxlama qabına qoyun.

Soyuducuda saxlamaq üçün şüşə və ya plastik qabdan istifadə edin.    

Quyruq yağının istiliyini çox yaxşı buraxıb bərkiməsini gözləmək lazımdır. Sərtləşdikdən sonra istifadə etmək üçün soyuducuya qoyun.

Quyruq yağı soyuq mühitlərdə dadını və uzunömürlülüyünü qoruyacaq.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 444
avatar

Sevinc Fərid

Oxşar yazılar