Hipertoniya təkcə yaşlı insanlara təsir edən bir xəstəlik deyil. Müasir dünyada stress, pis vərdişlər, oturaq həyat tərzi və pis qidalanma səbəbindən gənclərdə daha çox diaqnoz qoyulur.
Lent.az-ın məlumatına görə, kardioloq Sergey İvanov hipertoniyanın inkişaf riskini azaltmaq üçün hansı qidaların pəhrizdən xaric edilməli olduğunu açıqlayıb.
O, ilk növbədə, duz qəbulunu məhdudlaşdırmağı və işlənmiş qidalardan uzaq durmağı tövsiyə edir, çünki onların tərkibində yüksək qan təzyiqinə səbəb olan çoxlu miqdarda natrium var. Heyvan yağlarında yüksək olan qidaların istehlakını da azaltmağa dəyər. Bu xüsusilə yağlı ət, kolbasa, sosiska və köftə üçün məsləhət görülür. Bu qidalar xolesterolun yığılmasına kömək edir, bu da zamanla qan damarlarının tıxanmasına və qan dövranının pisləşməsinə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, həkim sadə karbohidratların - şirniyyatların, ağ çörəklərin, bişmiş məhsulların, qazlı içkilərin həddindən artıq istehlakından çəkinməyi məsləhət görür. Onlar təkcə piylənmə riskini artırmır, həm də tez-tez hipertoniya ilə müşayiət olunan tip 2 diabetin inkişafına kömək edə bilər. Normal qan təzyiqini saxlamaq üçün pəhrizinizə yağsız ət, balıq, paxlalılar və tərəvəzlər kimi sağlam protein mənbələri daxil edilməlidir. Kalori qəbulu və fiziki fəaliyyət arasında balansın qorunması da vacibdir, çünki artıq bədən çəkisi hipertoniya üçün əsas risk faktorlarından biridir. Qidalanmaya əlavə olaraq, həyat tərzi və vərdişlər də qan təzyiqinin səviyyəsinə təsir göstərir. Daimi fiziki fəaliyyət, siqaretdən və spirtli içkilərdən imtina və stress səviyyələrini azaltmaq ürək-damar sağlamlığını qorumağa kömək edir və istənilən yaşda hipertansiyonun inkişaf ehtimalını azaldır.