E vitamini bədənin gündəlik funksiyaları üçün zəruri olan tokoferol adlanan əsas vitaminlərdən biridir. O müxtəlif formalarda yağda həll olunan vitamindir.
Lent.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, E vitamini immunitet sistemini gücləndirməkdə çox təsirlidir.
Beyin, göz, dəri və qan dövranı sisteminin sağlamlığı üçün vacib qida birləşməsi olan E vitamini, həmçinin aterosklerozdan qorumağa da kömək edir. Vitamin E bioloji antioksidantdır və damar xəstəliklərinin, xərçəngin qarşısının alınması üçün lazımlıdır. Hətta E vitamini hüceyrələrin yenilənməsini təmin edərək qocalmanı gecikdirir.
Yaşlanma əleyhinə olaraq bilinən E vitamini Alzheimer xəstəliyinin təsirini azaldır, dəri yaralarının tez sağalmasını, dərinin parlaq görünüşünü və qırışların azalmasını təmin edir.
Bəs, E vitamini əsasən hansı qidaların tərkibində olur?
E vitamini ən çox bitki mənşəli yağlarda, qoz-fındıq, toxum, meyvə və tərəvəzlərdə olur. Tərkibində E vitamini olan qidalardan bəziləri aşağıdakılardır:
Fıstıq;
Günəbaxan, zəfəran və soya yağı;
Günəbaxan tumu;
Buğda rüşeym yağı;
Avokado;
Badam;
Çuğundur göyərti, xiyar göyərti, ispanaq;
Balqabaq;
Qırmızı bolqar bibəri;
Qulançar;
Manqo.