Tulane Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, gündə təxminən 30 qram tünd şokolad istehlak etmək təhlükəsizdir. Bu miqdar insanı zərərli vərdişlərlə üz-üzə qoymur.
Lent.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Food Research International" (FRI) jurnalında dərc olunub.
Alimlər izah ediblər ki, bəzi şokoladın tərkibində qurğuşun və kadmium sağlamlıq üçün təhlükəli olan miqdarda olur. Tədqiqatda onlar tünd və südlü şokoladdan 155 nümunəni analiz edərək, onlardan hansının ən zəhərli metalları ehtiva etdiyini öyrəniblər.
Tədqiqat, yalnız beş tünd şokolad nümunəsində üç yaşlı uşaqlar (lakin böyüklər deyil) üçün narahatlıq doğuran kadmium səviyyələrinə malik olduğunu müəyyən edib. Həmçinin, məhsullarda artıq qurğuşun və ya digər zəhərli metallar aşkar edilməyib.
Tədqiqatçılar şokoladı coğrafiyaya görə də çeşidləyiblər və Cənubi Amerikadan gələn tünd şokoladın Asiya və Qərbi Afrika şokoladından daha yüksək səviyyədə kadmium və qurğuşun olduğunu aşkar ediblər. Elm adamları gündə təxminən 30 qram istehlak etdiyiniz müddətdə tünd şokoladın təhlükəsiz olduğunu müəyyənləşdiriblər. Bu miqdar həm də artıq şəkər və yağ qəbulu riskini artırmadan orqanizmi mis, dəmir, manqan, maqnezium və sinklə təmin edir.