Mütəxəssislər duzun orqanizmə mənfi təsirini azaldan meyvəni açıqlayıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, çox duz istehlak edirsinizsə, pəhrizinizə kaliumla zəngin meyvələri mütləq daxil edin.
Böyük miqdarda duz bədənə mənfi təsir göstərir, orqanların işini və sümük sıxlığını pozur. Ancaq meyvələr bu məhsulun mənfi təsirini azalda bilər.
Natrium (duz) qəbulunun gündə 1000 mq artması ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını 18% artırır. Kalium qəbulunu 1000 mq/gün artırmaq bu riski eyni faiz azaldır.
Kalium əsasən banan, göyərti, lobya, qoz-fındıq, süd məhsulları və nişastalı tərəvəzlər kimi qidalarda olur. Bu məhsulların müntəzəm istifadəsi qan damarlarını rahatlamağa, natrium ifrazını artırmağa və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.
Bununla əlaqədar olaraq, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı duz qəbulunu gündə 5 qrama qədər məhdudlaşdırmağı şiddətlə tövsiyə edir. İstehlak etdiyiniz duzun miqdarına nəzarət etmək çox vaxt çətin ola bilər və statistik məlumatlara görə, insanların çoxu gündəlik orta hesabla 9-12 qram duz istehlak edir.
Həddindən artıq duz qəbulu yüksək təzyiq, ödem və ürək xəstəlikləri də daxil olmaqla müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb olur. Buna görə də, bədəndə duz balansının qorunması, kalium qəbulu ilə bağlı tövsiyələrə riayət etmək lazımdır.