ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzi (CDC) pomidoru planetin ən sağlam tərəvəzi olduğunu açıqlayıb. Tez-tez şirələrə, salatlara, şorbalara və souslara əlavə edilən bu şirəli və dadlı tərəvəzin təkcə əla dadı deyil, həm də sağlamlıq üçün faydaları var.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, pomidor daxili orqanların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, maddələr mübadiləsini normallaşdırır və xərçəngin qarşısını alır.
Pomidorun qida dəyəri
Klivlend Klinikasına görə, bir çiy pomidorda bir çox vacib element var:
Vitamin C - 17 mq, bir yetkinin gündəlik tələbatının 19 faizini ödəyir;
K vitamini - 10 mkq, bu tövsiyə olunan miqdarın 8 faizini təşkil edir;
Kalium - 296 mq, gündəlik dəyərin 6 faizini təşkil edir;
Fol turşusu - 19 mkq, gündəlik tələbatın 5 faizini ödəyir.
Bundan əlavə, pomidor hüceyrələrə DNT zədələnməsi ilə mübarizə aparmağa kömək edən güclü antioksidantlar olan likopen və beta-karotinlə zəngindir.
Pomidorun faydaları nələrdir?
Xərçəng riskini azaldır
Tərkibindəki yüksək antioksidant sayəsində pomidor xərçəng hüceyrələrinin inkişaf ehtimalını azaldır. Pomidorun müntəzəm istifadəsi prostat, ürək və bağırsaq xərçəngi riskini azaltmağa kömək edir. İstilik müalicəsindən sonra daha yaxşı sorulan likopen pomidor şirələrini, pastaları və şorbaları daha da sağlam edir.
Beyin sağlamlığını dəstəkləyir
Pomidor suyu qida maddələrinin miqdarına görə hətta sitrus meyvə şirələrini də üstələyir. Onun müntəzəm istifadəsi beyin fəaliyyətini stimullaşdırır və immunitet sistemini gücləndirir.
Arıqlamağa kömək edir
Pomidor liflə zəngindir, bu da sizə daha uzun müddət toxluq hissi keçirməyə kömək edir. Yüngül salatlar və pomidorlu şorbalar əlavə kalori əlavə etmədən sizi mükəmməl şəkildə doldurur - 100 qram məhsula cəmi 24 kkal.
Maddələr mübadiləsini və tiroid funksiyasını yaxşılaşdırır
Pomidorun tərkibindəki yod metabolik prosesləri normallaşdırmağa və qaraciyərin yağlanmasının qarşısını almağa kömək edir.
Dərinin sağlamlığını dəstəkləyir
Pomidorun tərkibində olan C vitamini orqanizmə dərinin elastikliyinə, qığırdaq və bağların elastikliyinə cavabdeh olan kollagenin istehsalına kömək edir, dərini cavan saxlayır.