Bəzi məhsulların tərkibində olan hansı qida əlavələrinin sağlamlığa zərərli olduğu açıqlanıb.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, istehsalçılar alıcıların diqqətini öz məhsullarına cəlb etmək üçün həmin ərzaqa qida əlavələri edirlər.
Dietoloq və ailə həkimi Yuliya Koval belə qidaların sağlamlığa necə zərər verə biləcəyini barədə İnstaqram səhifəsində yazıb.
O, tərkibində aşağıdakı maddələr olan məhsullardan imtina etməyi tövsiyə edir: hidrogenləşdirilmiş yağ, bitki yağı, yemək və ya qızardılmış yağ, marqarin. Bu əlavələr məhsula cəlbedici görünüş verir və saxlama müddətini uzadır.
Bununla birlikdə, onlardan istifadə edərək, diabet, koroner ürək xəstəliyi, yüksək xolesterol, çəki artımı, bədxassəli neoplazmaların inkişafına səbəb ola bilərsiniz.
Bir qayda olaraq, fast food, yarımfabrikatlar, mağaza bişmiş məmulatları, şirniyyatlar və tortlarda yuxarıda göstərilən komponentlər çoxdur.
Mütəxəssis eyni zamanda sağlamlığa zərərli olan, lakin müəyyən qidaların tərkibində ola bilən qida əlavələrinin adını da qeyd etdi: E952 - natrium siklamat, E222 - natrium hidrogen sulfat, E211 - natrium benzoat, E131 - patentli mavi V. Son əlavə xüsusilə təhlükəlidir, çünki mədə-bağırsaq traktının pozulmasına, allergiyaya, ürtiker və astma tutmalarına səbəb ola bilər. Qida sənayesində E131 qatqısı geniş istifadə olunmur, lakin onu qiymə, kolbasa və ət məhsullarında tapmaq olar.