Balıq vitaminlər, mikroelementlər və "yüngül" zülallarla zəngin olan olduqca sağlam məhsuldur. Balıq müntəzəm yeyildikdə, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıra, sümükləri gücləndirə, ürək-damar və Alzheimer xəstəliyi riskini azalda bilər. Üstəlik, tez arıqlamaq üçün əladır.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssis Lisa Younq arıqlamağa çalışanlar üçün qaynadılmış, bişmiş və ya buxarda hazırlanmış balıqları tövsiyə edib.
Mütəxəssis sağlam çəki itirmək üçün ideal olan bir neçə xüsusi balıqların adlarını sadalayıb:
Somon - Qiymətli yağsız protein mənbəyidir. Tərkibində omeqa-3 yağ turşuları, bədənimizə enerji verən və ürəyin, ağciyərlərin, beyinin və immunitet sisteminin düzgün işləməsini təmin edən qidalar var. Onlar həmçinin maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edə bilər, bu da kilo itkisi deməkdir.
Cod balığı - Tərkibindəki vitaminlər və minerallar sayəsində cod bədəninizin düzgün işləməsinə kömək edə bilər. Cod "yüngül" zülal və B vitamini ilə zəngindir, bədənimizə streslə mübarizə aparmaq, neyrotransmitterlər istehsal etmək və qida maddələrini metabolizə etmək üçün lazımdır. Kalorisi də azdır.
Tuna - Tərkibində omeqa-3 yağ turşuları, D vitamini və selenium var. Selenium, qalxanabənzər vəzimizin optimal işləməsi üçün ehtiyac duyduğu əsas qidadır. Mütəxəssis deyir ki, qalxanabənzər vəz maddələr mübadiləsindən məsul olduğundan, zəif işləyən tiroid vəzi arıqlamaq qabiliyyətimizə təsir edə bilər.
Halibut - Əla protein mənbəyidir. Tərkibində fosfor, selen, maqnezium, B6 və B12 vitaminləri kimi bir çox qida maddəsi var. Daha əvvəl B12 vitamininin kilo vermə prosesinə kömək etdiyi aşkar edilmişdi.