Dietoloq 40 yaşdan sonra yaddaşı yaxşılaşdırmağa kömək edən bəzi sadə qidaları açıqlayıb.
Lent.az xəbər verir ki, mütəxəssis sözügedən qidaları gündəlik rasiona əlavə etməyi tövsiyə edir.
Məlumata görə, göyərti növləri və balıq yaddaş üçün ən yaxşı seçimlər arasındadır.
İspanaq, kələm və pazı kimi yarpaqlı yaşıl tərəvəzlər yalnız arıqlamaq üçün əla deyil, həm də beyin sağlamlığı üçün vacibdir. Fol turşusu, vitaminlər və antioksidantlar kimi qida maddələri ilə zəngindirlər, neyrotransmitter istehsalını təşviq edərək idrak və əhval-ruhiyyəni tənzimləyirlər.
Giləmeyvə, xüsusən də göyərti həm bədən, həm də beyin üçün çox faydalıdır. Antosiyaninlər adlanan antioksidanlarla zəngin olan qaragilə beyni oksidləşdirici stress və iltihabdan qoruyur, yaşa bağlı idrak qabiliyyətinin azalmasının qarşısını alır. Onlar hətta yaddaş və öyrənmə üçün vacib olan beyin hüceyrələri arasında əlaqəni yaxşılaşdırır.
Dəniz məhsulları sevənlər üçün somon, skumbriya və sardina kimi yağlı balıqlar fantastik super qidadır. Onlar omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindirlər, iltihabı azaltmaqla, qan axını yaxşılaşdırmaqla və beyin hüceyrələrinin böyüməsini stimullaşdırmaqla beyin sağlamlığını dəstəkləyirlər.
Unutmayın ki, sağlam beyin bu qidalardan daha çox şey tələb edir. Optimal yaddaş və əhval-ruhiyyə üçün digər beyin-sağlam vərdişlərlə birlikdə pəhrizinizi prioritetləşdirmək lazımdır.