Hansı şirə toyuğu yumşaldır və qızılı rəngə çevirir? - RESEPT
20 dekabr 2025 10:44 (UTC +04:00)

Hansı şirə toyuğu yumşaldır və qızılı rəngə çevirir? - RESEPT

0

Məşhur şef-aşpaz Cudi Cu şirəli toyuq üçün “gizli inqrediyentini” açıqlayıb.

Lent.az bu şirənin hansı olduğunu təqdim edir:

Toyuq bişirməyə gəldikdə, məşhur şef-aşpaz, kulinariya kitablarının müəllifi və televiziya aparıcısı Cudi Cunun özünəməxsus “gizli ədviyyatı” var. Bu nə dəbdə olan bir duz, nə də mürəkkəb ədviyyat qarışığıdır. Əslində isə bu inqrediyenti istənilən marketdə asanlıqla tapmaq mümkündür, xüsusilə də ilin bu dövründə. Söhbət sitrus meyvələrinin şirəsindən gedir. Portağal möhtəşəm şəkildə karamelləşir və toyuğa parlaq, qızılı qabıq verir. Bu sadə turş-şirin məhsulun daxilində ilk baxışda göründüyündən daha çox üstünlük gizlənir.

Toyuq üçün sitrus marinadlarının üstünlükləri

Parlaq dadından əlavə, toyuğu sitrus şirəsində marinad etməyin ciddi səbəbləri var. “Limon turşusu incə bir heykəltəraş kimi davranaraq toyuğun səthindəki sərt əzələ liflərini yumşaldır və nəticədə tekstura daha zərif olur”, - deyə Cudi Cu izah edir.

Bu arzuolunan yumşaqlıq elmi şəkildə də sübut olunub. Son araşdırmalardan biri göstərib ki, limon şirəsi ilə hazırlanan marinad mal ətinin həzm olunmasını yaxşılaşdırır. Sitrus meyvələri nüfuzedici xüsusiyyətə malik olduqları üçün digər dadların daşıyıcısı kimi çıxış edir və marinada əlavə olunan bütün otlar və ədviyyatların təsirini gücləndirir. Bundan əlavə, sitrusların sağlamlıq üçün faydasını da unutmaq olmaz.

Vitamin C güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. O, təkcə soyuqdəymənin qarşısını almağa kömək etmir, eyni zamanda kollagenin sintezini və dəmirin mənimsənilməsini də dəstəkləyir. Qeyd etmək lazımdır ki, vitamin C yüksək temperaturda həssasdır, buna görə də bişirmə müddətini qısaltmaq və daha aşağı temperaturdan istifadə etmək onun faydalı xüsusiyyətlərinin bir hissəsini qorumağa kömək edə bilər. Alternativ olaraq, istifadə olunmamış marinadın bir hissəsini saxlayıb hazır toyuğun üzərinə tökə bilərsiniz ki, vitamin C-dən maksimum fayda əldə edəsiniz.

Qaçınılmalı olan yayğın səhvlər

Dərisiz və sümüksüz toyuq budlarının kifayət qədər dad alması üçün təxminən 30 dəqiqə marinad etmək yetərlidir. Bu çox vacibdir, çünki marinadda həddindən artıq uzun müddət saxlanılan toyuq “seviçeyə bənzər boş və yumşaq tekstura” ala bilər. Əslində, sitrusla uzunmüddətli marinad məhz seviçenin hazırlanma üsuludur. Sitrus çox sürətli təsir göstərir, ona görə də daha çox vaxt daha çox dad demək deyil. Marinadda çox saxlamaq sitruslu toyuq bişirərkən edilən yeganə səhv deyil. Cudi Cu xəbərdarlıq edir ki, portağal şirəsindəki təbii şəkərlər tez yanır, buna görə də bişirmə və ya qızartma zamanı ətə daha diqqətlə nəzarət etmək lazımdır. Şef-aşpaz həmçinin sitrusun güclü dadlarının ağılla istifadə edilməsini tövsiyə edir. “Turşuluğu duz, yağ və bəzən azacıq şirinliklə balanslaşdırın ki, dadlar parlasın, amma yeməyin öz dadını üstələməsin”, - deyə o məsləhət görür.

Cudi Cunun portağal şirəsini toyuqla istifadə etməyin sevimli üsullarından biri koçxucan pastası ilə hazırlanan Koreya üslublu qlazurdur. O, bu qlazuru həm qanadlar, həm də bütöv sobada bişmiş toyuq üçün istifadə edir. “Portağal şirəsi həmçinin soya sousu, zəncəfil və sarımsaqla hazırlanan marinadlar üçün, eləcə də doğranmış toyuq və xırtıldayan göyərti üzərinə tökülən küncüt-soya-portağal sousu üçün idealdır”, - deyə o əlavə edir.

Toyuq və portağal şirəsinin birləşdirildiyi reseptlər marinadlardan və qlazurlardan tutmuş bişirmə mayelərinə qədər dəyişir. Xüsusilə zeytun, portağal və razyana ilə bişirilən toyuq budu resepti seçilir. Aralıq dənizi üslublu mürəkkəb dadlar portağal şirəsi ilə yanaşı razyana toxumları və Kalamata zeytunlarını, həmçinin meyvə dadının şirinliyini artıran doğranmış pomidor konservini ehtiva edir. 40–45 dəqiqə ərzində bişirilən sümüklü toyuq bu zəngin sousun içində inanılmaz dərəcədə yumşaq olur. Cudi Cu aşpazlara yalnız portağal, limon və ya laymla kifayətlənməməyi də xatırladır. O, yudzu meyvəsini “sitrus dünyasının incisi” adlandırır. Onun sevimli üsulu isə yudzu şirəsindən bir neçə damcını soya sousu və bal ilə çalaraq parlaq, çiçək ətirli və demək olar ki, şampanı xatırladan bir qlazur əldə etməkdir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 184

Oxşar yazılar