Əti və qiyməni uzun müddət saxlamağın SİRLƏRİ
10 aprel 2025 18:11 (UTC +04:00)

Əti və qiyməni uzun müddət saxlamağın SİRLƏRİ

Əti və Qiyməni Uzun Müddət Saxlamağın Sirləri

Ət, düzgün saxlanmadıqda tez xarab olan bir qidadır.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən bildirir ki, onun təzəliyini və qida dəyərini qorumaq üçün doğru saxlanma üsulları vacibdir. Aşağıda əti və qiyməni uzun müddət saxlamanın effektiv yolları təqdim olunur.

1. Ətin Soyudulması və Dondurulması

Əti təzə saxlamağın əsas yollarından biri onu düzgün temperaturda saxlamaqdır. Təzə ət soyuducuda 1-2 gün ərzində istehlak edilməlidir. Daha uzun müddət saxlamaq üçün isə dondurmaq məsləhətdir. Dondurma prosesi bakteriyaların çoxalmasını dayandırır və əti uzun müddət qoruyur.

Tövsiyələr:

  • Əti dondurmadan əvvəl hava keçirməyən dondurucu paketlərində və ya vakuumlu torbalarda qablaşdırın.
  • Hər bir ət parçasını ayrı-ayrılıqda paketləyərək, lazım olduqda asanlıqla istifadə edə bilərsiniz.
  • Dondurma tarixini qeyd edərək, əti nə zaman istifadə etməli olduğunuzu biləcəksiniz.

2. Hava Keçirməyən Qablarda Saxlama

Ətin hava ilə təması bakteriyaların sürətlə çoxalmasına səbəb ola bilər. Hava keçirməyən qablar əti daha uzun müddət təzə saxlayır və soyuducuda saxlanmasını təmin edir.

Tövsiyələr:

  • Dondurucuda saxlayarkən hava keçirməyən vakuumlu torbalardan istifadə edin.
  • Hava keçirməyən şüşə qablar və ya plastik konteynerlər də əti xarab olmadan saxlamağa kömək edir.

3. Asidik Məhsullarla Saxlama (Sirkə, Limon)

Asidik məhsullar əti qorumaqda təsirli ola bilər. Sirkə və ya limon suyu ilə əti örtmək onun ömrünü uzadır. Asidik mühitdə ətdəki bakteriyalar məhv olur və əti təzə saxlayır.

Tövsiyələr:

  • Əti bişirmədən əvvəl sirkə və ya limon suyu ilə marinad edin. Bu, həm əti ləzzətləndirir, həm də saxlanma müddətini artırır.
  • Limonlu su və ya sirkə qarışığını əti üzərinə çəkərək, bir müddət soyuducuda saxlayın.

4. Əti Düzgün Temperaturda Bişirin və Saxlayın

Ətin xarab olmadan saxlanması üçün düzgün temperaturda bişirilməsi və saxlanması vacibdir. Bişirildikdən sonra əti sürətlə soyudub soyuducuda saxlayın. Uzun müddət saxlamaq üçün isə bişirilmədən əvvəl düzgün şəkildə dondurmaq lazımdır.

5. Duzlu Su ilə Saxlama

Əti uzun müddət xarab olmadan saxlamaq üçün ənənəvi üsullardan biri də duzlama texnikasıdır. Duz ətdəki bakteriyaları öldürür və əti daha uzun müddət saxlayır.

Tövsiyələr:

  • Əti duzlayaraq, hava keçirməyən bir qabda soyuducuda saxlayın.
  • Ətin hər tərəfini yaxşıca duzladığınızdan əmin olun.
  • Bu üsulu xüsusilə quzu əti kimi qırmızı ətlərdə tətbiq edə bilərsiniz.
1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 2332

Oxşar yazılar

Tərəvəz və göbələkli sobada bişmiş toyuq filesi -  RESEPT

Tərəvəz və göbələkli sobada bişmiş toyuq filesi - RESEPT

14 may 2025 , 14:52
Ən dadlı balqabaq çörəyinin  sirri: RESEPT

Ən dadlı balqabaq çörəyinin sirri: RESEPT

13 may 2025 , 15:10
Sezar salatının  büdcəyə uyğun RESEPTİ

Sezar salatının büdcəyə uyğun RESEPTİ

12 may 2025 , 13:57
Bişirilmədən hazırlanan bananlı tort: RESEPT

Bişirilmədən hazırlanan bananlı tort: RESEPT

9 may 2025 , 19:45
Çiyələk mürəbbəsini  belə hazırlayın: RESEPT

Çiyələk mürəbbəsini belə hazırlayın: RESEPT

8 may 2025 , 17:00
 Göyərtini   yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

Göyərtini yeməyə nə zaman əlavə etmək olar?

8 may 2025 , 12:07
Gürcü xaçapurisi belə hazırlanır -  RESEPT

Gürcü xaçapurisi belə hazırlanır - RESEPT

7 may 2025 , 17:42
Qocalma prosesini ləngidən çox ucuz balıqlar - SİYAHI

Qocalma prosesini ləngidən çox ucuz balıqlar - SİYAHI

5 may 2025 , 18:54