Ən dadlı və faydalı yağ  hansıdır? – 73, yaxud 82 faizli: Ekspertlərin CAVABI
02 noyabr 2025 20:15 (UTC +04:00)

Ən dadlı və faydalı yağ hansıdır? – 73, yaxud 82 faizli: Ekspertlərin CAVABI

1

Ən dadlı və faydalı yağ hansıdır – 73, yaxud 82 faizli: Ekspertlərin CAVABI

Əsl kərə yağı ağıllı şəkildə qəbul edildikdə sağlamlığınıza zərərli deyil, əksinə vitamin və təbii enerji mənbəyidir.

Supermarket rəflərində onlarla növ kərə yağı var: "kəndli" (73 faiz), "ekstra" (82 faiz) və ya hətta 85 faizli. Lakin ən vacib sual qalır: hansı kərə yağı həqiqətən daha sağlamdır - az yağlı, yoxsa daha yüksək yağlı? 

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, ekspertlər izah edirlər ki, kərə yağı növləri arasındakı fərq yalnız kaloridə deyil, həm də tərkibində, qida dəyəri və keyfiyyətindədir. 

Kərə yağı yağ faizi nə deməkdir?

Qablaşdırmadakı rəqəm məhsulun tərkibindəki süd yağının dəqiq miqdarını göstərir.   

Kərə yağının digər komponentləri su, zülallar və az miqdarda süd şəkəri olan laktozadır.

* 80–82.5 faiz kərə yağı, qatqısız təbii qaymaqdan hazırlanmış klassik bir kərə yağıdır.

* Kərə yağının 72,5–73 faizi “kəndli” yağıdır və tərkibindəki yağın bir hissəsi su və ya quru südlə əvəz olunur.

İlk baxışdan az yağlılıq daha yaxşı görünür - daha az kalori, həzm olunması daha asandır. Lakin ekspertlərin izah etdiyi kimi, hər şey o qədər də sadə deyil.

Daha az yağ daha sağlam demək deyil

Az yağlı kərə yağı tez-tez dəyişdirilir: yağ tərkibini azaltmaq üçün su və ya süd tozu ilə hazırlanır. Buna görə də, o:

* daha tez xarab olur;

* sulu teksturaya malikdir;

* daha az istiliyə davamlıdır – tavadan "sıçraya" bilər;

* bəzi A, D, E və K vitaminlərini itirir.

Bu yağda həll olan vitaminlər sağlam dəri, sümüklər, hormonal balans və kalsiumun udulmasını dəstəkləyir. Buna görə də, 73 faiz kərə yağı, daha yüngül olsa da, həmişə eyni faydaları təmin etmir.

Əlavə təmizlənmiş kərə yağı – əsl dad və sağlamlıq faydaları

Kərə yağı "ən yaxşı" - əsl dad və fayda

Tərkibi baxımından 82 faiz yağ tərkibli kərə yağı optimal hesab olunur: tərkibində minimum çirk və maksimum miqdarda təbii süd yağı var.

Ekspertlər onun üstünlüklərini qeyd edirlər:

* stabilizatorlar olmadan daha uzun müddət qalır;

* zəngin, kremli aroma malikdir;

* daha çox təbii A və D vitaminləri ehtiva edir;

* bişirmə və qızartma üçün idealdır.

Bəli, kalori baxımından daha yüksəkdir - təxminən 740-750 kkal/100 qram, lakin sağlam maddələr mübadiləsi üçün lazım olanı - yüksək keyfiyyətli süd yağı ehtiva edir.

Kərə yağı necə düzgün yeyilməlidir

Dietologlar kərə yağından tamamilə imtina etməyi məsləhət görmürlər - bu, enerji və sinir sisteminin fəaliyyəti üçün vacibdir. Sadəcə ölçüyə nəzarət edin:

* gündə 10-15 qram - təxminən bir çay qaşığı - kifayətdir;

* sıyığa, tərəvəzə və ya sadəcə çörəyə əlavə edin;

* bitki yağları ilə qarışdırmayın.

Bununla belə, "yayılma" və ya "bitki yağı" etiketli məhsullardan çəkinmək ən yaxşısıdır - onlar tez-tez ürək və qan damarlarına zərərli olan trans yağlar ehtiva edirlər.

Ekspertlərin gəldiyi nəticə

Əgər 73 faiz ilə 82 faiz arasında yağ seçirsinizsə, 82 faiz kərə yağı ən yaxşı seçimdir. Daha çox qida maddəsi ehtiva edir və kimyəvi qatqılardan azaddır.

Amma ən vacib qayda keyfiyyət və ölçünü nəzərə almaqdır: "sadələşdirilmiş" analoqunun böyük bir hissəsini yeməkdənsə, kiçik bir parça əsl kərə yağı yemək daha yaxşıdır.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
1
# 813

Oxşar yazılar