Bu ət əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır
08 dekabr 2025 11:54 (UTC +04:00)

Bu ət əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır

0

Hind toyuğu adətən bayram süfrələrində görünsə də, bu ət son illərdə gündəlik yeməklərimizdə də daha çox yer almağa başlayıb. Dietoloqlar bildirirlər ki, hind toyuğu təkcə dadlı və çoxistiqamətli deyil, həm də əsl vitamin və mineral mənbəyidir. O, əzələləri, immun sistemini, beyin fəaliyyətini və hətta əhval-ruhiyyəni dəstəkləyir. Elə bu səbəbdən, hind toyuğu il boyu balanslı qidalanmanın mükəmməl tərkib hissəsi ola bilər.

Lent.az xəbər verir ki, dietoloqların sözlərinə görə, zülal orqanizmin normal fəaliyyəti üçün vacib olan əsas qida maddələrindəndir.

Zülal əzələlərin bərpasına və formalaşmasına kömək edir, immun sisteminin işini dəstəkləyir, hüceyrələrin yenilənməsində və hormonların sintezində iştirak edir. Buna görə də yüksək keyfiyyətli zülalla zəngin məhsullar gündəlik menyunun vacib hissəsi olmalıdır.

85 qram qızardılmış hind toyuğunda 25 qram zülal var. Bu miqdar gündəlik zülal ehtiyacına xeyli yaxınlaşmağa imkan verir.

B qrup vitaminləri ilə zəngindir

85 qram hind toyuğu porsiyası orqanizmi B6 vitamininin gündəlik normasının 42%-i, B12 vitamininin isə 33%-i ilə təmin edir. Bu iki vitamin bədənin enerji mübadiləsi proseslərində mühüm rol oynayır. Onlar hüceyrələrə enerji istehsalında kömək edir, B12 isə əlavə olaraq DNT sintezində iştirak edir.

Orqanizm bu vitaminləri özü sintez edə bilmədiyindən, onları mütləq qidalanma ilə qəbul etmək lazımdır. Xüsusilə B12 çatışmazlığı anemiyaya səbəb ola bilər və bu, yorğunluq, çəki itkisi və depressiv əlamətlərlə özünü göstərir.

İmmuniteti dəstəkləyir

Soyuqdəymə mövsümündə isti hind toyuğu şorbası yalnız rahatlıq deyil, həm də real immun dəstəkdir. Hind toyuğunda olan dəmir və sink qan hüceyrələrinin infeksiyalarla mübarizə qabiliyyətini artırır, iltihabı azaldır və immun müdafiənin davamlı işləməsinə kömək edir. Bu mineralların çatışmazlığı xəstəliklərə qarşı həssaslığı artırır və bərpa prosesini ləngidir.

Yaddaşı və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran maddələr ehtiva edir

Hind toyuğu təkcə fiziki sağlamlığa deyil, həm də idrak funksiyalarına və emosional vəziyyətə müsbət təsir göstərə bilər. Bir porsiyada təxminən 76 mq xolin olur. Bu maddə yaddaşı, diqqəti və məlumatı emal etmə sürətini dəstəkləyir.

Bundan əlavə, hind toyuğunda triptofan var, serotonin (xoşbəxtlik hormonu) istehsalında iştirak edən amin turşusu. Məhz buna görə, hind toyuğu əhval-ruhiyyənin stabilləşməsinə kömək edə bilər.

Selenlə zəngindir

85 qramlıq porsiya orqanizmi seleniumun gündəlik normasının yarısına yaxın hissəsi ilə təmin edir. Selen güclü antioksidantdır və qalxanabənzər vəzin, reproduktiv sistemin sağlam fəaliyyəti üçün vacibdir. O, immuniteti gücləndirir və orqanizmi oksidləşdirici stressdən qoruyur.

Hind toyuğunun qida dəyəri

Təxminən 85 qram bişmiş hind toyuğu aşağı yağlı, yüksək zülallı qida mənbəyidir. Bu porsiyanın orta qida göstəriciləri belədir:

Kalori: 135

Karbohidratlar: 0 g

Pəhriz lifi: 0 g

Şəkərlər: 0 g

Zülal: 25 g

Ümumi yağ: 3 g

Doymuş yağ: 1 g

Xolesterin: 86 mq

Natrium: 86 mq

Vitamin B6: gün ərzində normanın 42%-i

Vitamin B12: 33%-i

Selen: 47%-i

Bu göstəricilər bişirmə formasından, dəri olub-olmamasından və istifadə edilən ədviyyatlardan asılı olaraq dəyişə bilər.

Hind toyuğunu rasiona necə əlavə etmək olar?

Nazik doğranmış hind toyuğu çörək və ya pita ilə hazırlanan sendviçlər üçün idealdır. İçinə tərəvəz, göyərti və pesto və ya krem-pendir kimi souslar əlavə edə bilərsiniz. Həmçinin alma və çedder pendiri ilə maraqlı bir şirin-duzlu kombinasiya da edə bilərsiniz.

Qalan hind toyuğu tərəvəz, qarabaşaq, düyü və ya qoz-fındıq əsaslı salatlarla mükəmməl uyğundur.

Doğranmış və ya kubik şəklində kəsilmiş hind toyuğu istənilən şorbanı daha doyumlu edir. İstər krem şorbalar, istər mərci yeməkləri, istərsə də tərəvəz şorbaları.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 298

Oxşar yazılar