Belə bir vineqret hələ yeməmisiniz - İdeal dadın əsas sirri sousundadır
30 iyul 2025 15:03 (UTC +04:00)

Belə bir vineqret hələ yeməmisiniz - İdeal dadın əsas sirri sousundadır

Sadə, doyumlu, rəngarəng və dadlıdır. Ancaq hətta bu cür klassik bir yemək də bir neçə incəliklə insanı heyrətləndirə bilər. Düzgün hazırlanmış vineqret təkcə doğranmış tərəvəzlərin yağla qarışığı deyil, həm də dad, quruluş və ətrin ideal harmoniyasıdır. 

Lent.az bu resepti təqdim edir:

Dünyanın ən dadlı vineqreti necə hazırlanır? Sirr – sousundadır!

Çuğundur - əsas rolda

Vineqretin əsas tonunu çuğundur müəyyənləşdirir. Onun çox yumşaq, sululu və digər ərzaqları qırmızıya boyamaması üçün çuğunduru duxovkada (sobada) bişirmək məsləhətdir. Bu zaman çuğundur:

Təbii şirinliyini saxlayır

Qatılığı və ətrini itirmir

Bişdikdən sonra soyudulur, xırda kubiklərə doğranır və az miqdarda bitki yağı ilə qarışdırılır

Bu üsul çuğundurun şirəsini özündə saxlamasına və digər tərəvəzləri boyamamasına kömək edir.

Kartof və kök (yerkökü)

Kartof - qabığında bişirilməlidir ki, dağılmasın və strukturunu saxlasın

Kök - təmizlənmiş, ancaq bütöv halda bişirilməlidir ki, şirinliyi itməsin

Hər ikisi tam soyuduqdan sonra doğranmalıdır

İstəsəniz, az miqdarda yağla qarışdırıb rəngini və toxumasını vurğulaya bilərsiniz

Kələm, turşu xiyar və soğan

Kələm - bir qədər turş və az duzlu olmalıdır. Əgər uzunsa, doğrayıb sıxmaq lazımdır

Xiyar - mütləq marinasiya olunmuş olmalıdır, yəni duzda deyil, sirkədə saxlanmış

Xırt-xırt olmalı və çox sululu olmamalıdır

Soğan - çiy halda çox iti dad verir

Ən ideal üsul: üzərinə qaynar su tökmək və ya 10–15 dəqiqə sirkə, duz və şəkər qarışığında marinadlamaq

Əsas sirr – sous (zəfərli qarışıq)

Ən çox istifadə edilən sadə üsul günəbaxan və ya zeytun yağı olsa da, həqiqi vineqret bundan daha artıq dəyərlidir.

Klassik yanaşma - Fransız vineqreti stilidir, yəni sous belə hazırlanır:

Sousun tərkibi (4 porsiya üçün):

3–4 xörək qaşığı bitki yağı

1 çay qaşığı alma və ya adi sirkə

1 çay qaşığı xardal

1 dolu çaya qaşığı şəkər

Duz və istiot - zövqə görə

Bütün bu inqrediyentləri yaxşıca qarışdırın və salata əlavə edin. Beləliklə, adi vineqreti təkcə dadlı deyil, həm də estetik, balanslı və aromatik bir yeməyə çevirə bilərsiniz. Əsas odur ki, hər bir komponenti diqqətlə hazırlayasınız və sousa xüsusi diqqət ayırasınız.

Nuş olsun!


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 956

Oxşar yazılar