Dünyada müxtəlif şərabların yüzlərlə çeşidi və onların milyonlarla pərəstişkarı var. Ancaq sağlam içki dedikdə bu çeşidlər əhəmiyyətli dərəcədə azalır.
Lent.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, şərab seçərkən hansı meyarları nəzərə almaq lazım olduğu məlum olub.
Qidalanma və Dietetiklər Akademiyasının sözçüsü və diyetoloq Debbie Petitpainə görə quru ağ şərab və ya soyuq iqlimlərdən gələn şərablar ən sağlam seçimdir.
Şərabda başqa bir kalori mənbəyi olan spirt, onun kalori miqdarını artırır. Tərkibində heç bir qida maddəsi olmadığı üçün şəkər və spirti az olan çeşidləri seçmək daha məsləhətlidir.
Mütəxəssislər kişilərin gündə iki, qadınlara isə bir stəkan çaxır içməyi tövsiyə edir. Bu, həcminə görə təxminən 12% spirt olan 140 q stəkan şəraba bərabərdir. Zinfandel kimi yüksək APO tərkibli şərablarla diqqətli olun, hətta bir porsiyada istehlak edildikdə belə bu hədləri aşa bilər.
Çox vaxt 9-11% APO diapazonunda olan quru ağ şərablar, sizə kalorini çoxaltmadan zövq almağa imkan verir. Burada şərabın mənşəyi də mühüm rol oynayır. Belə ki, daha isti bölgələrdə üzüm daha çox şəkər və spirt ehtiva edir. Şimali Fransa və ya Yeni Zelandiya kimi soyuq bölgələrdə isə içkilərin tərkibində spirt daha azdır.
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, qırmızı şərabın orta səviyyədə istehlakı uzunömürlülüyü və ya idrak sağlamlığını təşviq edir, digərləri isə hər hansı bir spirt istehlakının zərərli ola biləcəyini göstərir.
Hamiləlik dövründə spirtin heç bir səviyyəsi təhlükəsiz deyil və həddindən artıq istehlak müxtəlif sağlamlıq vəziyyətlərinə səbəb ola bilər. Qırmızı şərabın tərkibində sağlamlığa faydaları olan bir antioksidan olan resveratrol var. Ancaq bu faydaları əldə etmək üçün gündə tövsiyə olunan bir stəkandan çox çaxır içməlisiniz.
Yeni bir araşdırma spirtin ürək-damar xəstəliyi (CVD) riskinə təsirini araşdırıb. Nəticələr göstərir ki, orta dərəcədə spirtli içki qəbulu KVH riskini həm artıra, həm də azalda bilər.
Orta miqdarda şərab içmək bəzi sağlamlıq faydaları təmin etsə də, tarazlığı tapmaq vacibdir. Az alkoqollu şərablar içkidən həddən artıq zövq almağa imkan verir. Bu bayram mövsümündə stəkanınızı qaldırdığınız zaman yadda saxlayın ki, istehlak etdiyiniz şərab növünü dərk etmək və sağlam bayram keçirməyin açarıdır.