Yay aylarında orqanizmdə su balansını qorumaq çox çətin ola bilər. Yüksək temperatur və rütubət tez-tez susuzlaşmaya səbəb olur. Mütəxəssislər bu səbəbdən daha çox su içməyi və faydalı meyvələr yeməyi tövsiyə edirlər.
Lent.az bu 5 meyvəni sizə təqdim edir:
1. Şaftalı
Şaftalı su tərkibi yüksək olan meyvələr arasında beşinci yerdədir — 88% sudan ibarətdir. Bu, onu yay üçün ideal meyvəyə çevirir. Bundan əlavə, şaftalı A, C, B1, B2, B6 vitaminləri, eləcə də kalium, kalsium, kükürd, xlor, manqan, mis və dəmir kimi minerallarla zəngindir. Həmçinin beta-karotin də ehtiva edir. Bu barədə Kataloniya Endokrinologiya İnstitutu məlumat verir.
2. Qreyfrut
Qreyfrut bir qədər yüksək su göstəricisinə malikdir – 89% su. Prodieta mütəxəssisləri qeyd edir ki, bu meyvənin kalorisi azdır və bir çox tonuslaşdırıcı xüsusiyyətlərə malikdir. Yayda rahatlıqla istehlak edilə bilər, pəhrizə zərər vermir.
3. Qovun ( Yemiş)
Qovun yayda ən populyar meyvələrdən biridir. Və bu səbəbsiz deyil. O, 90–92% su ilə yüksək nəmləndirici xüsusiyyətə malikdir. Qovun həm də aşağı kalorilidir, sidikqovucu təsirə malikdir və C vitamini ilə zəngindir. Yayda soyuducunuzda mütləq olmalıdır.
4. Çiyələk
Çiyələk su miqdarına görə ilk üçlükdədir – 90,6% su ehtiva edir. Qovunla və növbəti meyvə ilə rəqabət aparır. Çiyələk həm də karbohidratlar, sellüloz, C vitamini, fol turşusu, E vitamini və beta-karotin ilə zəngindir. Sərinləşdirici və faydalı yay meyvəsidir.
5. Qarpız
Və əlbəttə, qarpızsız yay təsəvvür edilə bilməz. O, 91–92% su ilə yayda ən çox nəmləndirən meyvədir. Qarpız A, C, E vitaminləri, kalium, maqnezium və digər faydalı maddələrlə zəngindir. Dadı çox xoşdur və xüsusilə idmandan sonra əzələ yorğunluğunu aradan qaldırmaq üçün idealdır – əzələləri rahatlaşdırır.
Nəticə: Bu yay yalnız qarpızla kifayətlənməyin – menyunu çiyələk, qovun, qreyfrut və şaftalı ilə zənginləşdirin. Bu meyvələr həm bədənə su verir, həm də vitamin ehtiyacınızı qarşılayır.