Soğan bütün il boyu xarab olmayacaq:  ən yaxşı saxlama üsulu
06 avqust 2025 19:31 (UTC +04:00)

Soğan bütün il boyu xarab olmayacaq: ən yaxşı saxlama üsulu

Soğanın növbəti məhsula qədər saxlanması üçün müəyyən şərtlərə əməl etmək vacibdir.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, hətta ən dözümlü növlər belə, sadə, lakin əsas saxlama qaydaları bilinməzsə, tez xarab ola bilər. 

Soğanı uzun müddətli saxlamaq üçün nə etməli?

Məhsul yığımı quru və günəşli havada aparılmalıdır. Soğanı torpaqdan çıxardıqdan sonra onu bir müddət elə yerində, yəni sahədə qurumağa qoyun. Sonra isə onu 10–14 gün ərzində quru, isti və çəkələk olmayan bir məkanda qurudun.

Ancaq bu mərhələdən sonra soğan uzunmüddətli saxlama üçün hazır olacaq. Qeyd etmək lazımdır ki, yığım zamanı yalnız tam yetişmiş, boğazı quru və qabığı bərk olan soğanlar seçilməlidir.

Soğan üçün ideal saxlama şəraiti necə olmalıdır?

Temperatur: sabit və qəfil dəyişikliklərsiz olmalıdır.

Rütubət: aşağı olmalıdır, çünki yüksək rütubət kif və çürüməyə səbəb olur.

Məkan: qaranlıq, quru və hava dövranı yaxşı olan bir yer seçilməlidir. Soğanı zirzəmidə saxlamaq olmaz — istilik sistemi olmayan bir anbar, şüşəbənd balkon, qarderob və ya evdəki şkaf bu iş üçün uyğundur.

Soğanın çürümədən və cücərmədən ilboyu saxlanması üçün nə etməli?

Soğanı saxlamaq üçün bu konteynerlərdən istifadə etmək olar:

taxta və ya plastik yeşiklər,

hörmə səbətlər,

xüsusi torlar və ya parçadan hazırlanmış kisələr. Bu üsullar həm baş soğan, həm də soğan səpini üçün əlverişlidir. Əgər bu sadə qaydalara əməl olunarsa, soğan ətirli, şirəli və istifadə üçün yararlı şəkildə bir il boyunca qala bilər.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 672

Oxşar yazılar