Şirələr  niyə zərərlidir?   - Bəzi insanlar bunu dərk etmirlər
14 yanvar 2025 17:13 (UTC +04:00)

Şirələr niyə zərərlidir? - Bəzi insanlar bunu dərk etmirlər

Əsas çatışmazlıqlardan biri təbii şirələrdə belə yüksək şəkərin olmasıdır. Bu, yüksək qan şəkəri səviyyəsinə və zamanla insulin müqaviməti və ya 2-ci tip diabet kimi problemlərin inkişafına səbəb ola bilər.

Lent.az xarici mediaya istinadla meyvə şirələrinin zərərlərini təqdim edir:

Şəkərli içkilərin tez-tez istehlakı da kilo almağa kömək edir və diş sağlamlığına mənfi təsir göstərərək dişlərin çürüməsinə və minasının məhvinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, şirələr, xüsusən də mağazadan alınan şirələr tez-tez emal prosesindən keçir ki, bu da mühüm qida və vitaminlərin itirilməsi ilə nəticələnir.

Belə şirələrin tərkibində əlavələr, konservantlar və süni dadlar var. Ola bilər ki, bu da onların faydalarını azaldır və orqanizmə mənfi təsir göstərir. Bəzi şirələr süni şəkildə vitaminlərlə zənginləşdirilə bilər, lakin bu, həmişə qida maddələrinin itkisini kompensasiya etmir. Diqqət yetirilməsi lazım olan başqa bir şey, şirələrin bütün meyvə və tərəvəzlərdə olan lifi ehtiva etməməsidir.

Lif həzmdə mühüm rol oynayır və özünüzü tox hiss etməyə kömək edir və onun çatışmazlığı həddindən artıq yeməyə və digər vacib qidaları kifayət qədər almamağa kömək edə bilər. Bəzi insanlar şirələrdə istifadə edilən bəzi meyvə və tərəvəzlərə qarşı allergik reaksiyalar və ya dözümsüzlüklə qarşılaşa bilər. Məsələn, sitrus şirələri sitrus meyvələrinə allergiyası olan insanlarda reaksiyalara səbəb ola bilər. 
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1002
avatar

Xədicə ƏFQAN

Oxşar yazılar