Orqanizmin qəhvəni yuxu həbi kimi qəbul etdiyi bir genetik xüsusiyyət var.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, bu barədə dietoloq Olqa Perevalova məlumat verib.
Onun sözlərinə görə, bəzi insanlar qəhvədən, xüsusən də hazır qəhvədən yuxuya gedirlər. Tərkibində teobromin kimi bir çox maddə var. Bir insanın buna qarşı həssaslığı artarsa, ani içkidən sonra canlandırıcı təsir əvəzinə tezliklə yuxululuq hiss edəcək.
Həkim belə bir təsirin genetika ilə bağlı olduğunu qeyd edib. Qəhvənin tonik təsirinin nə qədər güclü ola biləcəyini müəyyənləşdirir. Genlərdən asılı olaraq, bəzi insanlar həddindən artıq stimullaşdırıcı hiss etmədən çox miqdarda qəhvə içə bilir, bəziləri üçün isə enerji içkisi kimi hiss etmək üçün kiçik bir fincan içki kifayətdir.
Perevalovanın sözlərinə görə, elə insanlar var ki, bir fincan kofedən sonra forma alırlar, onlar orqanizmə kofeinin təsiri üstünlük təşkil edir. Elə insanlar var ki, əksinə, o qədər rahatlaşırlar ki, hətta yuxuya da gedə bilirlər.
“Onlarda insanı istirahət vəziyyətinə gətirən teobromin üstünlük təşkil edir. Bu, genetik bir xüsusiyyətdir, hər şey genetikanın əlindədir”, -Perevalova vurğulayıb.