Oksford Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qidaya əlavə edilən şəkərlər ürək-damar xəstəliklərinin (CVD) inkişaf riskini artırır.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, araşdırmaya görə, cəmi 9,5 il ərzində 100.000-dən çox insanın məlumatları öyrənilib.
Hər biri 24 saat ərzində həyata keçirilən pəhriz qiymətləndirmələrinə məruz qalıb. Müşahidə zamanı iştirakçılar 206 qida və 32 içkidə karbohidratların miqdarına görə təhlil edilib. Tədqiq olunan karbohidrat növləri şəkərlərə, daha sonra əlavə şəkərlərə və lifə (qeyri-nişastalı polisaxaridlər) bölünüb.
Tədqiqat dövründə ürək-damar xəstəlikləri 4188, ürək xəstəlikləri 3138 və insult 1124 nəfərdə aşkar edilib. Nəticələri tənzimlədikdən sonra müəlliflər ümumi karbohidrat qəbulunun ürək-damar xəstəliklərinin artması ehtimalı ilə əlaqəli olmadığı qənaətinə gəliblər. Bununla belə, şəkərli içkilər, meyvə şirələri və şirniyyatlar kimi qidalardan əlavə şəkərin daha çox qəbulu, bütün CVD riskinin artması ilə əlaqələndirilib.
Əlavə şəkərdən alınan hər beş faiz enerji üçün ürək xəstəliyi və insult riski yeddi faiz daha yüksək idi. Ayrı-ayrılıqda, ürək xəstəlikləri üçün bu rəqəm altı faiz, insult üçün isə on faiz təşkil edib. Bununla belə, gündə beş qram daha çox lif ümumi ürək-damar xəstəliklərinin dörd faiz aşağı riski ilə əlaqələndirilib.