Həzm sistemini “məhv edən”  2 növ çörək
28 noyabr 2024 11:19 (UTC +04:00)

Həzm sistemini “məhv edən” 2 növ çörək

Çörək çoxları üçün əsas qida olaraq qalmasına baxmayaraq, bəzən qaz və şişkinlik kimi narahatlığa səbəb ola bilər. Problemli çörəkləri müəyyən etmək müəyyən çörəklərlə bağlı həzm problemlərini aradan qaldırmaq istəyən insanlar üçün çox vacibdir.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, dietoloq Krutika Nanavati qaz və şişkinliyə səbəb olan iki növ çörəyə qarşı xəbərdarlıq edib.

1. Ağ çörək. Tez-tez yeyilən ağ çörək, qlüten səbəbiylə potensial olaraq problemlidir və xüsusilə qlütenə həssas olan insanlarda narahatlıq yarada bilər.

Nanavati, buğda, arpa və çovdarda olan qlütenin natamam həzmdə səbəbkar olduğunu, bağırsaqda fermentasiya ilə nəticələndiyini, qaz və şişkinliyə səbəb olduğunu vurğulayır. Ağ çörəyin azaldılması və ya istehlak edilməməsi qlüten həssaslığı və ya çölyak xəstəliyi olan insanlarda əlamətləri yüngülləşdirə bilər.

2. FODMAP (qısa zəncirli karbohidratlar) ilə zəngin çörək. Buğda və ya çovdar çörəyi kimi fermentləşdirilə bilən karbohidratları yüksək olan çörəklər bəzi insanlarda həzm problemlərinə səbəb olur. Nanavati izah edir ki, nazik bağırsaqda zəif əmilən

FODMAP-lar bağırsaqda fermentləşərək qazlar əmələ gətirir. Bu proses xüsusilə irritabl bağırsaq sindromu (IBS) və ya FODMAP həssaslığı olan insanlarda narahatlıq, şişkinlik və kramplara səbəb ola bilər.

Bu hallarda o, qaz və şişkinliyi aradan qaldırmaq üçün buğda çörəyini düyü çörəyi və ya qlütensiz seçimlər kimi aşağı FODMAP alternativləri ilə əvəz etməyi təklif edir.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 651
avatar

Oxşar yazılar