Süd pəhrizdə ən çox danışılan qidalardan biridir. Ölçülü istehlak edildikdə, süd kalsium və zülal kimi vacib qida maddələrinin qiymətli mənbəyidir.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, süd barəsində çoxlu miflər və yanlış təsəvvürlər var ki, bu da bəzən insanların onu istehlak etməkdən çəkinməsinə səbəb olur.
Bununla belə, bütün mübahisələrə baxmayaraq, süd insan sağlamlığı üçün vacib olan qiymətli qida mənbəyi olaraq qalır.
Ən çox yayılmış yanlış fikirlərdən biri südün çəki artımına səbəb olmasıdır. Əslində, orta miqdarda istehlak edildikdə, süd kalsium və zülal kimi vacib qidaların qiymətli mənbəyidir. Sağlam çəkini qorumağın açarı balanslaşdırılmış qidalanma və müntəzəm məşq etməkdir.
Bəzi insanlar üçün belə bir fikir var ki, yalnız uşaqlara süd lazımdır. Bu yanlış fikirdir. Süd hər yaşda olan insanlar üçün faydalıdır, çünki bədəni sümük sağlamlığı və ümumi rifah üçün lazım olan kalsium, D vitamini və zülal kimi həyati vacib qidalarla təmin edir.
Müxtəlif süd növlərinin unikal faydaları var. Tam süd, yağsız süd və bitki əsaslı alternativlərin hamısının öz xüsusiyyətləri var. Buna görə də, süd növünün seçimi hər bir insanın fərdi sağlamlıq məqsədlərinə və pəhriz üstünlüklərinə uyğunlaşdırılmalıdır.
Digər geniş yayılmış mif budur ki, süd sızanaqlara səbəb olur. Bunun üçün kifayət qədər elmi sübut yoxdur. Sızanaqlar genetik, hormonal səviyyələr və dəriyə qulluq vərdişlərindən təsirlənən çoxşaxəli bir vəziyyətdir. Buna görə də süddən imtina sızanaq problemini həll etməyəcək, amma ən əsası düzgün dəri baxımıdır.
Nəhayət, laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar süd məhsullarından tamamilə imtina etməməlidirlər. Onlar tez-tez az miqdarda süd məhsullarına dözə bilər və ya laktoza olmayan alternativləri seçə bilərlər.
Beləliklə, süd balanslaşdırılmış pəhrizə daxil edildikdə, ümumi sağlamlıq üçün vacib olan qiymətli qida mənbəyidir. Bununla belə, hər hansı bir məhsulda olduğu kimi, onu orta səviyyədə və bədənin fərdi xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq istifadə etmək vacibdir.