Tərəvəzlər orqanizm üçün çox faydalıdır. Lakin bəzi tərəvəzləri həddindən artıq istehlak etmək zərərli ola bilər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu səbəbdən bəzi tərəvəzlərin istehlakı məhdudlaşdırılmalıdır.
Kartof
Kartofda sürətli karbohidrat olan və qanda şəkərin səviyyəsinin kəskin sıçrayışına səbəb olan əhəmiyyətli miqdarda nişasta var.
Nişasta kartofun tərkibinin təxminən 80%-ni təşkil edir, lakin tərkibində minimum miqdarda vitamin, mineral və lif var. Maksimum fayda əldə etmək üçün kartofu qabığı ilə qaynatmaq, bişirmək və soyudulmuş halda yemək daha yaxşıdır. Bu, soyudulmuş kartofdan lif və mürəkkəb karbohidratlar almağa imkan verəcək.
Qarğıdalı
Konservləşdirilmiş qarğıdalı əhəmiyyətli miqdarda şəkər ehtiva edir. Digər paxlalılarla müqayisədə vitamin və mikroelementlərin tərkibinə görə aşağıdır.
Qarğıdalı taxılları əzilmiş qarğıdalı ləpələridir, bu da glisemik indeksi artırır və vəziyyəti daha da pisləşdirir.
Bolqar bibəri, badımcan və pomidor
Bu tərəvəzlərin mənfi tərəfi onların qabığında və toxumunda lektinlər və saponinlərin olmasıdır. Əgər sizdə otoimmün xəstəliklər, mədə-bağırsaq problemləri və ya duodenit varsa, onları pəhrizinizdən xaric etmək daha yaxşıdır.