Bal, sağlamlıq üçün son dərəcə faydalı bir məhsuldur. Lakin düzgün saxlanmadıqda, öz xüsusiyyətlərini itirə bilər. Təəssüf ki, çox insan balın düzgün saxlanma qaydalarını bilmir.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla məlumatına görə, təcrübəli bir arıçı balın harada və niyə saxlanmamalı olduğunu izah edib.
Balı Harada Saxlamaq Olmaz?
Əksər insanlar balı mətbəx şkaflarında saxlayır, lakin bu, ideal seçim deyil. Mətbəxdəki istilik və yemək zamanı yaranan buxar balın kimyəvi tərkibini dəyişdirə bilər. Otaq temperaturu (20-25°C) bal üçün tövsiyə edilmir, çünki yüksək temperatur onun keyfiyyətini azalda və hətta sağlamlığa zərərli maddələrin yaranmasına səbəb ola bilər.
Balı Harada Saxlamaq Lazımdır?
Bal üçün ən uyğun saxlama şəraiti sərin, quru və qaranlıq yerdir. Aşağıdakı yerlər balın qorunması üçün ideal hesab olunur:
1. Zirzəmi
2. Soyuducunun alt rəfi
Balın optimal saxlanma temperaturu 18°C və daha aşağıdır. Xüsusilə fermentasiyaya meylli bal növləri, məsələn, kolza balı və ya qızılı balı üçün bu, vacibdir.
Düzgün saxlama qaydaları
1. Balı möhkəm bağlanmış bankalarda saxlayın – işıq və istilik onun keyfiyyətini azalda bilər.
2. Balı kiçik hissələrə bölün və müxtəlif yerlərdə saxlayın – bu, onun qida dəyərinin itirilməsinin qarşısını alır.
3. Bankanı tez-tez açmaqdan və nəmlə təmasdan çəkinin – bu, fermentasiyanın qarşısını alır.
4. İstilik mənbələrindən uzaq tutun – əks halda bal, sadəcə bir dadlandırıcıya çevrilə bilər.
Balı düzgün saxlamaq, onun uzun müddət ərzində faydalı və keyfiyyətli qalmasını təmin edəcəkdir.