“Protein qidaları saçın sağlamlığında əsas rol oynayır”
Lent.az xəbər verir ki, bunu trixoloq-kosmetoloq Yekaterina Tituşkina deyib.
Həkimin sözlərinə görə, balanslaşdırılmış pəhriz saçınızın və baş dərinizin sağlamlığının əsas amilidir, balanssız qidalanma isə incəlməyə, kövrək saçlara və hətta saç tökülməsinə səbəb ola bilər.
Beləliklə, protein qidaları saç quruluşunun formalaşmasında əsas rol oynayır.
“Proteinli qidaların müntəzəm istehlakı bədəni saç quruluşunun böyüməsini və möhkəmlənməsini təşviq edən lazımi amin turşuları ilə təmin edir. Yumurta, balıq, ət, paxlalılar, qoz-fındıq və toxumlar amin turşularının əla mənbəyidir”, - deyə kasmetoloq bildirib.
İkinci vacib komponent dəmirdir. İnsan orqanizminə əsasən qida yolu ilə daxil olur. Heyvan mənşəli qida məhsulları ən asan əmilən formada dəmir ehtiva edir. Dəmirlə zəngin qidalar: qaraciyər, mal əti, dəniz məhsulları (istridyə, karides, kalamar), ispanaq, qarabaşaq yarması, qoz-fındıq (fındıq və anakardiya kimi).
“Sinklə zəngin qidalar: ət (mal əti, quzu əti), süd məhsulları (kəsmik, pendir, qatıq), toxum və qoz-fındıq (balqabaq toxumu, anakardiya, fındıq, badam), qabıqlı balıqlar (istiridye), sinkin bitki mənbələri (qarabaşaq, yulaf, quinoa). Bu qidaların pəhrizinizə daxil edilməsi bədəni sağlam saçları və bütövlükdə orqanizmi qorumaq üçün lazım olan kifayət qədər dəmir və sinklə təmin etməyə kömək edəcək”, - deyə həkim əlavə edib.
Selenium və silikon da saç sağlamlığına təsir göstərir.
“Yüksək selenium tərkibi buğda kəpəyi, porcini göbələkləri və sarımsaqda olur. Zeytun yağı, dəniz yosunu, paxlalılar, zeytun, kokos, püstə və anakardiyada da çoxlu selenium var. Silikon insan orqanizminə kobud bitki qidaları (məsələn, düyü, buğda, mərcimək, lobya, qarğıdalı, yerkökü, turp), qoz-fındıq və içməli su ilə daxil olur. Bu mikroelementlərin çatışmazlığı saçların kövrəkləşməsinə və tökülməsinə səbəb ola bilər”, - deyə o vurğulayıb.
Mütəxəssis həmçinin B qrupunun vitaminlərinin (fol və pantotenik turşular) əhəmiyyətini qeyd edib.
“B5 vitamini (pantotenik turşu) geniş yayılıb. Ancaq ən yüksək səviyyəyə malik mənbələr qaraciyər, fıstıq, bütün taxıllar, taxıl cücərtiləri, pivə mayası, kəpək, yumurta sarısı, toyuq və brokolidir. B5 vitamini ehtiyacı fiziki və emosional stress zamanı və ya xəstəlik zamanı çox artır. Fol turşusu yoğun bağırsaqda mikroorqanizmlər tərəfindən sintez olunur, ona görə də mədə-bağırsaq traktını sağlam saxlamaq üçün hər gün təzə tərəvəz yemək vacibdir”, - deyə trixoloq bildirib.
Antioksidanlar da eyni dərəcədə vacibdir.
“C və E vitaminləri saçları sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qorumağa kömək edir. Vitamin C güclü antioksidantdır və bir çox fermentlər üçün kofaktordur. Orqanizm bu vitamini saxlamır, ona görə də daim qida ilə təmin edilməlidir. C vitamini temperaturdan təsirləndiyi üçün istilik müalicəsi onu məhv edə bilər. Ən yüksək miqdarda C vitamini şirin bibər, brokoli, sitrus meyvələri, qara qarağat, qovun, pomidor, çiy kələm və ispanaqda olur. E vitamininin ən zəngin mənbələri bitki yağlarıdır: günəbaxan, pambıq toxumu, zəfəran, qarğıdalı, günəbaxan tumları, badam, yerfıstığı".
Həkimin sözlərinə görə, çoxlu doymamış omeqa-3 yağ turşuları sağlam baş dərisi və saç böyüməsi üçün optimal şərait üçün vacibdir.
"Qızıl balıq (xüsusilə vəhşi qızılbalıq), sardina, skumbriya, treska, siyənək, kətan yağı, çia toxumu və qoz omeqa-3-ün əla mənbəyidir", - deyə həkim yekunlaşdırıb.