Kərə yağı alarkən çoxları bunun təbii olub-olmaması ilə maraqlanır.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla məlumatına görə, bunu müəyyən etməyə kömək edəcək beş sadə üsul var.
Birinci üsul tavanı qızdırmaq və içinə yağ qoymaqdır. Təbiidirsə, tez əriyəcək və köpüklənməyə başlayacaq. Bu, məhsulların müxtəlif quruluşu və tərkibi ilə əlaqədardır: təbii yağda daha çox süd yağları, təbii olmayanda isə su və bitki mənşəli yağlar var.
Yoxlamağın başqa bir yolu dondurucudan istifadə etməkdir. Kərə yağını bir saat dondurucuya qoymaq lazımdır, sonra onu çıxarıb çörəyin üzərinə yaymağa çalışın. Təbii kərə yağı parçalanacaq, kərə yağının bitki analoqu və ya marqarin isə yumşaq qalacaq və tətbiqi asan olacaq.
Üçüncü üsul qaynar sudan istifadədir. Bir stəkanı isti su ilə doldurun və içinə bir parça kərə yağı atın. Təbii yağ yavaş-yavaş əriyəcək və su südlü rəng alacaq. Bu zaman qeyri-təbii yağ dərhal səthə çıxacaq və suyun rəngi dəyişməyəcək.
Yağın təbiiliyini onun rəngi və nəmliyi ilə də müəyyən etmək olar. Dondurucudan çıxardıqdan sonra səthində nəm damcıları qalacaq. Bir müddət sonra, otaq temperaturunda məhsul təbiiliyini göstərən sarı bir rəng əldə edəcəkdir.
Son üsul yağı qızdırmaqdır. Az miqdarda kərə yağı qaynayana qədər əritmək lazımdır. Kiçik qara hissəciklərin dibində çökdüyünü görməlisiniz - bu, yağın həqiqi olduğuna işarədir.