Meyvə bazarında bahalıq və kasadlıqdır - CƏDVƏL
10 iyun 2010 16:15 (UTC +04:00)

Meyvə bazarında bahalıq və kasadlıqdır - CƏDVƏL

Bu il Azərbaycanda kənd təsərrüfatı məhsulları bazarında bahalıq və kasadlıq müşahidə olunur. Regionlardan fərqli olaraq, paytaxt bazarlarında bahalıq özünü daha açıq şəkildə göstərir.

Lent.az-ın əməkdaşı “8-ci mikrorayon bazarı” və “Yaşıl bazar”da müşahidələr aparıb. Müşahidələr göstərir ki, ötən illə müqayisədə ən çox bahalaşan məhsullar arasında ərik, gilas, çiyələk, kartof, badımcan, lobya, bibər və digərləri var. Hazırda hər iki bazarda əriyin və gilasın qiyməti 3-4, çiyələk 2-3 manat arasında dəyişir. Hətta bazarlarda kiloqramı 5 manata olan gilasa da rast gəlmək olur.

Ötən illə müqayisədə bu il pomidorun da qiyməti xeyli bahadır. Amma növündən və keyfiyyətindən asılı olaraq, bazarlarda pomidorun qiyməti fərqlidir. Hazırda paytaxt bazarlarında ən ucuz – pomidor 1 manat 20 qəpik, ən yüksək qiymət isə 2 manat 50 qəpikdir.

Əsas mövsümi məhsulların qiyməti cədvəldə göstərildiyi kimidir:

Məhsulun adı

Ölçü vahidi

Qiymətlər

Ərik

kiloqram

3-4 manat

Çiyələk

kiloqram

2-3 manat

Gilas

kiloqram

3-5 manat

Pomidor (Zirə)

kiloqram

2 manat 50 qəpik

Pomidor

kiloqram

1 manat 50 qəpik - 2 manat

Xiyar

kiloqram

35-50 qəpik

Kartof (təzə)

kiloqram

50-70 qəpik

Kartof (köhnə)

kiloqram

1 manat

Soğan

kiloqram

50-70 qəpik

Lobya

kiloqram

80 qəpik - 1 manat

Badımcan

kiloqram

1 manat - 1 manat 20 qəpik

Alça

kiloqram

2 manat

Bibər

ədəd

20 qəpik

Alma (yerli)

kiloqram

1 manat 50 qəpik

Alma (xarici)

kiloqram

2 manat

Kök

kiloqram

50-70 qəpik

Limon

ədəd

30-40 qəpik



Daha bir problem. Bu ilki yaz-yay mövsümündə bazarda satılan meyvə–tərəvəzin aşağı keyfiyyətdə olması da diqqəti çəkir. Satıcılar bunu məhsulun yağış sularına daha çox məruz qalması ilə əlaqələndirirlər. Bu isə meyvə-tərəvəzin tez xarab olmasına, insanlarda zəhərlənmələrə və allergik reaksiyalara səbəb olur. Mütəxəssislər isə bildirirlər ki, məhsulun aşağı keyfiyyətdə olması, tez xarab olması və insan orqanizmində problemlər yaratmasının səbəblərindən biri də bəzi mövsümi məhsulların yetişdirilməsi zamanı aqrotexniki qaydalara əməl olunmaması və saxlama şəraitinin düzgün olmamasıdır.

Elxan SALAHOV
1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 479

Oxşar yazılar