Alimlər xəbərdarlıq edirlər ki, ultra işlənmiş qidalar sağlamlığımız üçün ciddi təhlükə yaradır. Hətta zahirən sağlam qidalar belə bu kateqoriyaya düşə bilər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, son zamanlar qidaya diqqətimiz təkcə kalorilərə və ya karbohidratlara deyil, həm də qidaların emal səviyyəsinə yönəlib.
"Ultra emal edilmiş qidalar" termini zülal barları, az yağlı qatıqlar və sağlam görünsə də, zərərli ola biləcək bəzi səhər yeməyi taxılları kimi qidaları əhatə edir. Bu məhsullar "xoşbəxtlik nöqtəsi" adlanan nöqtəyə çatmaq üçün müxtəlif sənaye inqrediyentləri və texnologiyalarından istifadə etməklə emal edilir və bizi onları təkrar-təkrar almağa vadar edir. Alimlər xəbərdarlıq edir ki, ultra emal olunmuş qidalar pəhrizlə əlaqəli xəstəliklərin inkişafına kömək edir, ömrümüzü qısaldır.
Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin qidalanma üzrə dosenti Stiven Devries qidaların bu bolluğunu başa düşmək üçün daha sadə bir üsul təklif edir. O, uzun inqrediyent siyahıları, qeyri-təbii əlavələr, artıq şəkər və ya dadlandırıcılar kimi bir neçə xəbərdarlıq əlamətini göstərir.
Mütəxəssislər həddindən artıq işlənmiş qidalardan qaçmaq üçün daha az işlənmiş qidaları seçməyi, un, duz və su kimi sadə maddələrdən ibarət olanlara üstünlük verməyi tövsiyə edirlər. Təzə və bütöv qidaların mövcud olduğu ərzaq mağazalarında alış-veriş etmək də məqsədəuyğundur.
Qidalanmaya yanaşma tərzinizi dəyişdirmək şəxsi sağlamlıqdan tutmuş ictimai səhiyyə siyasətinə qədər həyatın bütün sahələrinə əhəmiyyətli təsir göstərə bilər. Ultra emal olunmuş qidalardan imtina və normada istehlak etmək sağlam həyat tərzinin açarına çevrilir. Yeni araşdırmaların ortaya çıxması ilə elm adamları qida emalına diqqətin yalnız artacağını gözləyirlər ki, bu da yeni pəhriz tövsiyələri və qidalanma siyasətlərinə səbəb ola bilər.