Yaşlandıqca maddələr mübadiləsi yavaşlamağa və hormonal fon dəyişməyə başlayır. İnsan nə qədər yaşlı olarsa, onun orqanizmi qida həzm etmək üçün bir o qədər çox vaxt tələb edir və bir çox maddələrin udulması bir o qədər çətinləşir. Buna görə də, müəyyən bir yaşda sağlamlıq və rifahı qorumaq üçün bir sıra məhsullardan imtina edilməlidir.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, dietoloqlar deyirlər ki, 50 yaşdan sonra orqanizm üçün sənaye məhsullarının, yarımfabrikatların və şirniyyatların emalı ilə məşğul olmaq çətinləşir. Bu qidalar piylənmə, diabet və ürək xəstəliklərinə, mədə və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, düzgün qidalanmamaq dərinin sürətlə qocalmasına və qırışların yaranmasına, ayaq və oynaqlarda ağrılara və s. səbəb olur.
Ekspertlər deyirlər ki, yeməkləri özünüz hazırlamalısınız. Bütün yarımfabrikatlar qadağan edilməlidir, çünki bu cür məhsullarda həzm və zərərli yağlar üçün yalan olan bir çox komponent var.
Ağ çörəyi tam taxılla əvəz etmək daha yaxşıdır.
Taxıl əvəzinə həkim meyvə və tərəvəzləri rasiona daxil etməyi tövsiyə edir.
Yaşlı vaxt qoz-fındıq və toxum həddindən artıq ehtiyatla istehlak edilməlidir. Bu məhsullar bağırsaq divarının çıxıntısında əks təsiredicidir.
Qırmızı əti balıq və ya toyuq filesi ilə əvəz etmək daha yaxşıdır.
Hipertoniya, diabet və artıq çəki ilə konservləşdirilmiş, ədviyyatlı və duzlu qidaların istifadəsini məhdudlaşdırmalısınız ki, bu da mədə-bağırsaq traktının və mədəaltı vəzi xəstəliklərinin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.