Güclü immunitet və əla sağlamlıq üçün bahalı vitamin kompleksləri lazım deyil. Hər kəs üçün sadə və əlçatan məhsullar bu vəzifənin öhdəsindən mükəmməl şəkildə gələ bilər.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, həftədə bir dəfə məsləhət görülən 5 qidanı yeməklə sağlamlığınızı qoruya bilərsiniz.
Bu qidalardan biri Balıqdır. Xüsusilə qırmızı balıq, skumbriya, siyənək və ya ton balığı, omeqa-3 poli doymamış yağ turşularının mühüm mənbəyidir. Bu yağlar antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir, beyin yaşlanması ilə mübarizə aparmağa kömək edir və Alzheimer və demans kimi xəstəliklərin inkişafının qarşısını alır. Bundan əlavə, balıq bədənə xarici mühitdən gələn toksinlərin öhdəsindən gəlməyə kömək edir.
Hər gün bir ovuc qoz-fındıq yemək bir çox müsbət fayda gətirir. Fındıq oynaqlar, əzələlər, ürək-damar sistemi və görmə üçün faydalıdır. Onlar immunitet sistemini gücləndirir, saçlara parlaqlıq verir, kövrək dırnaqların qarşısını alır və virus xəstəliklərinin riskini azaldır.
Ciyər də orqanizmə faydalı olan qidalar arasındadır. Onun tərkibində dəmir, B vitamini, maqnezium, sink və selenium var. Bu elementlər əzələ funksiyası, sinir sistemi, sümük bərkiməsi və qalxanabənzər vəzinin fəaliyyəti üçün vacibdir. Eyni zamanda, sakatat ətdən münasib qiymətə və müqayisə olunmayacaq dərəcədə yüngül olan bir protein məhsuludur.
Həftədə ən azı bir və ya iki dəfə paxlalı qidalar yeməlisiniz. Şorbalara lobya, noxud, mərcimək əlavə etmək və paxlalı bitkilərdən qarnir hazırlamaq pəhrizi zülal, dəmir və sinklə zənginləşdirərək, ət əvəzedicisinə çevirə bilər. Paxlalı bitkilərdə bəzi doymuş yağ və duz olmasına baxmayaraq, lif, folat və kalium da var.
Fermentasiya edilmiş süd məhsulları hüceyrə sağlamlığını yaxşılaşdıran və zərərli mikroorqanizmlərlə mübarizə aparan faydalı bakteriyaların mənbəyidir. Bu bakteriyaların istehsal etdiyi laktik turşu həzm sistemini dəstəkləyir və zülalın udulmasına kömək edir. Süddən çəkinənlər üçün kalsiumla zəngin bitki əsaslı alternativlər var.