İstisnasız olaraq, bütün tərəvəz və meyvələr faydalıdır. Lakin xərçəngin qarşısının alınması məsələsində elm adamları diqqətlərini armuda çevirməyi məsləhət görürlər.
Lent.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, tədqiqatlar göstərir ki, armudda patoloji dəyişikliklərin qarşısını almağa kömək edən xərçənglə mübarizə aparan birləşmələr var. Xüsusilə, tədqiqatlar göstərir ki, onlar kolorektal və ağciyər xərçənginə qarşı qoruyucu ola bilər.
478 000-dən çox insan üzərində aparılan ilk araşdırma, alma və armudun yüksək istehlakının ağciyər xərçəngi riskinin aşağı olması ilə əlaqəli olduğunu göstərib. Bu təsir şişlərin əmələ gəlməsinə və böyüməsinə maneə törətdiyi bilinən antioksidant antosiyaninlə bağlıdır.
Armudda olan birləşmələr qalın bağırsaq sağlamlığı üçün də faydalıdır, çünki araşdırmalar onların həzm sistemindəki xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini yavaşlatmaqda təsirli olduğunu göstərib. Üstəlik, meyvənin tərkibindəki C vitamini hüceyrələri oksidləşdirici stresə məruz qoyan və xroniki xəstəliklərə yol açan sərbəst radikallarla mübarizə aparır.
Armud da qidalanma mütəxəssisləri tərəfindən tövsiyə olunur, çünki tərkibində katexinlər kimi bir çox faydalı bitki birləşmələri var. Bu güclü antioksidantlar qan təzyiqini aşağı salır, qan damarlarının sağlamlığını yaxşılaşdırır və qan laxtalanmasının qarşısını alır.