Bir çox insanlar şirniyyatları sevir, lakin şəkər istehlakı ilə diabetin inkişafı arasında mümkün əlaqə haqqında bir stereotip var. Bununla belə, Amerika Diabet Assosiasiyasına görə, şəkərin özü 2-ci tip diabet üçün birbaşa əlaqə ola bilməz.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, diabetin inkişafına ətraf mühit, genetika, yaş, irq, fiziki fəaliyyət və stress kimi bir çox amillər təsir göstərir.
Şəkər istehlakı, enerjinin müvəqqəti artmasına səbəb ola bilsə də, mütləq xəstəliyə səbəb olmayacaqdır. Şəkərli diabetə qulluq standartlarına görə, Amerika Diabet Assosiasiyası 35 yaşında diabet skrininqinə başlamağı tövsiyə edir. Bununla belə, artıq çəkiniz və ya başqa risk faktorlarınız varsa, testlərə daha tez başlamaq istəyə bilərsiniz.
Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, şəkərli diabet bir çox amillərin yaratdığı mürəkkəb xəstəlikdir və onun müalicəsi çox vaxt sağlam qidalanma və müntəzəm fiziki fəaliyyət kimi həyat tərzinin dəyişməsini nəzərdə tutur. Buna görə əlavə şəkər az olan və bitki qidaları ilə zəngin balanslaşdırılmış pəhrizə riayət etmək 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaltmağa kömək edə bilər.
"Şəkərli diabet riskini azaltmaq üçün tövsiyələr hər kəs üçündür və qida maddələri ilə zəngin bir pəhriz və müntəzəm fiziki fəaliyyətdən ibarətdir" dietoloq Audrey Koltun bildirib.