Dietoloq sağlamlığa zərərli olan məşhur pəhriz məhsullarını açıqlayıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bəzi sağlam qidalar tərkibindəki şəkərin yüksək olması səbəbindən əslində sağlamlığınıza zərər verə bilər.
Paxlalılar, taxıl və taxıl məhsulları, qoz-fındıq və meyvələr sağlamlığınıza zərər verə biləcək dörd qidadır.
Paxlalı bitkilər, məsələn, iltihaba səbəb ola bilən və xroniki xəstəliklərə, yaşa bağlı sağlamlıq problemlərinə kömək edən lektinlərlə zəngindir. Yüksək lektinli qidaları orta səviyyədə yemək yaxşı olsa da, bir gecədə islatmağı və lektin miqdarını azaltmaq üçün yüksək təzyiqlə bişirməyi tövsiyə edilir.
Düyü, makaron və çörək kimi taxıllar da lektinlərdə yüksəkdir, buna görə də darı və sorqo kimi daha sağlam alternativlərə üstünlük vermək və taxılları mülayim şəkildə istehlak etmək yaxşı fikirdir.
Fındıqlara gəldikdə, bütün növlər eyni deyil. Anakardiya əslində toxumdur və lektinləri ehtiva edir, fıstıq isə paxlalıdır. Sağlam yağlar, lif və zülalla zəngin olan qoz, püstə, Braziliya qozu və makadamiya qozu kimi çərəzləri seçin.
Bu siyahıda meyvələri görmək təəccüblüdür. Amma bəzi meyvə növləri sağlamlıq üçün başqa bir təhlükədir.
Həmin yüksək şəkərli qidaları yadda saxlamaq daha sağlam seçimlər etməyə və balanslaşdırılmış pəhriz saxlamağa kömək edəcək.