Elm adamları uzun illərdir ki, çox qırmızı ət yeməyin ürək sağlamlığınız üçün zərərli olduğunu müəyyən ediblər. Onlar daha bir araşdırma aparıblar, bu araşdırma zamanı qırmızı ətin beyin sağlamlığına da mənfi təsiri məlum olub.
Lent.az-ın məlumatına görə, aparılan araşdırma qırmızı ət istehlakı ilə demans riskinin artması arasında narahatlıq doğuran bir əlaqə tapıb.
Massaçusets Ümumi Xəstəxanasında gedən tədqiqat bir neçə onilliklər ərzində 133771 iştirakçının sağlamlıq və qidalanma məlumatlarını əhatə edib.
Bu müddət ərzində 11173 nəfərdə demensiya diaqnozu qoyulub.
Əsas tapıntı o idi ki, gündə 20 qramdan çox işlənmiş qırmızı ət (məsələn, donuz və ya sosis) istehlak edən insanlarda minimal miqdarda istehlak edənlərə nisbətən demans inkişaf riski 13% daha yüksəkdir. Gündəlik işlənmiş ət yeyən iştirakçılar da 1,6 ilə bərabər beyin qocalmasını sürətləndiriblər.
Bununla belə, emal edilmiş ətləri qoz-fındıq, paxlalılar və ya balıq kimi daha sağlam protein mənbələri ilə əvəz etmək demans riskini 20% azalda bilər.
Qırmızı ət beyniniz üçün niyə zərərlidir?
Alimlər bağırsaqdakı bioloji proseslərə diqqət yetirərək, qırmızı ət istehlakını artan demans riski ilə əlaqələndirən mexanizmləri araşdırıblar.
Qırmızı ət yediyimiz zaman həzm sistemimizdəki bakteriyalar trimetilamin N-oksid (TMAO) kimyəvi birləşməsini əmələ gətirir.
TMAO-nun beyində Alzheimer xəstəliyinin inkişafında əsas amillər olan amiloid və tau zülallarının yığılmasını təşviq etdiyi düşünülür. Bu zülallar beynin normal fəaliyyətinə mane olur və zamanla ona zərər verir.
Tədqiqatlar göstərir ki, pəhrizdəki kiçik dəyişikliklər koqnitiv sağlamlığın qorunmasında böyük fərq yarada bilər. Bu, sevimli qidalarınızdan tamamilə imtina etməyiniz lazım olduğunu ifadə etmir, lakin onların istehlakı barədə şüurlu olmaq vacibdir.