Alimlər qidalardakı hansı nitratların sağlamlıq üçün faydalı olduğunu açıqlayıblar.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, Edith Covan Universitetinin Qidalanma və Sağlamlıq İnnovasiyaları Tədqiqat İnstitutunun yeni araşdırması qidalardakı nitratların sağlamlığa təsirləri ilə bağlı ziddiyyətli fikirləri üzə çıxarmaq məqsədi daşıyır.
Nitratlar, adətən işlənmiş ətlərdə olur və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Bununla belə, araşdırma tərəvəzlərdəki nitratların fərqli təsirlərə malik ola biləcəyini və hətta ürək üçün faydalı ola biləcəyini vurğulayır. Ət və suda olan nitratlar xərçənglə əlaqəli zərərli birləşmələr əmələ gətirsə də, nitratla zəngin tərəvəzlərdə zərərli birləşmələrin əmələ gəlməsinə mane ola bilən C vitamini və polifenollar var.
Tədqiqatçılar, nitrat mənbələri arasında diferensasiyanın çox vacib olduğu üçün təlimatların yenilənməsi və istehlakçılara şəffaf məlumatların təqdim edilməsinin vacibliyini vurğulayırlar.
Qarışıqlığa baxmayaraq, tərəvəz qəbulunu saxlamaq tövsiyə olunur, kələm və ispanaq yaxşı nitrat mənbəyi hesab olunur. Tədqiqat belə nəticəyə gəlir ki, qidada nitratların potensial risklərini və faydalarını aydınlaşdırmaq üçün əlavə dərin təhlilə ehtiyac var.