Qəhvəni nə ilə içmək olmaz?
12 iyun 2022 09:06 (UTC +04:00)

Qəhvəni nə ilə içmək olmaz?

Qəhvənin faydalarını elm adamları sübut ediblər: o, mədə-bağırsaq traktının peristaltikasını (büzülmə hərəkəti, bir elementin keçməsinə imkan vermək üçün bəzi orqanlarını tədricən inkişaf etdirən peristaltika olaraq bilinir-red.) stimullaşdırır, yaxşı antioksidant, ödqovucu vasitə hesab olunur, lakin yalnız normada (gündə 1-2 stəkan) istehlak edildikdə.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, lakin qəhvə müəyyən qidalar və mayelərlə eyni vaxtda istehlak edilməməlidir.

Qəhvəni zərər verməmək üçün necə düzgün içmək olar? Hansı məhsullar onunla birləşdirilməməlidir?

“Kofein kalsiumun bütün faydalarını praktiki olaraq aradan qaldırır, yəni onun orqanizm tərəfindən sorulmasına imkan vermir. Hamımız bilirik ki, süd kalsiumla ən zəngin məhsul deyil, lakin buna baxmayaraq, hətta bu miqdarda mikroelementi də unutmaq olmaz”, - diyetoloq Svetlana Perez deyib.

Süd məhsullarından faydalanmaq istəyirsinizsə, onları eyni yeməkdə qəhvə ilə birləşdirməməyə çalışın. Bu, kəsmik və yoqurta da aiddir.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, eyni şey 100 ml-də kalsiumun saxlanması üzrə çempion olan küncüt südünə də aiddir. Kalsiumun faydaları küncütlü qəhvə ilə minimuma endirilir, eyni şey digər qoz-fındıq içkiləri üçün də keçərlidir, lakin onların tərkibində daha az kalsium var.

Mütəxəssis onu da qeyd edib ki, kofein alkoqol intoksikasiyasını maskalayır, orqanizmə canlandırıcı təsir göstərir, lakin spirtli içkidən sonra qəhvə içmək qaraciyəri həddindən artıq yükləyir, qaraciyər artıq alkoqol parçalayıcı məhsulların təsiri ilə öz həddində işləyir.

Kofein ət məhsullarında, xüsusən də qırmızı ət və heyvan mənşəli məhsullarda kifayət qədər bol olan dəmirin udulmasına mane olur. Düzgün hazırlanmış ət yeməklərindən sonra qəhvə içsəniz, heç bir fayda verməyəcək.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 2328
avatar

Oxşar yazılar