Arteriya sağlamlığınızın qeydinə qalmaq ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında və ürəyin normal fəaliyyətinin qorunmasında mühüm addımdır. Arteriyalar oksigenli qanın ürəkdən digər orqanlara çatdırılmasında əsas rol oynayır, ona görə də onların tıxanması və iltihablanmasının qarşısını almaq lazımdır.
Lent.az xəbər verir ki, qidalanma bu prosesdə mühüm rol oynayır.
Kardioloqlar müəyyən qidalar iltihabı azaltmaqla, xolesterini azaltmaqla və lövhə əmələ gəlməsinin qarşısını alaraq arteriya sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.
Somon və onun faydaları
Somon ürək sağlamlığı üçün vacib olan omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Bu, qızılbalığı arterial və ürək-damar sağlamlığını qorumaq üçün əla seçim edir. Maksimum effekt əldə etmək üçün həftədə 2-3 dəfə 100 qram bişmiş qızılbalıq istehlak etmək məsləhət görülür.
Günəbaxan toxumu
Günəbaxan toxumlarında güclü antioksidant olan və damarları oksidləşdirici zədələrdən qoruyan E vitamini var.
Qoz
Bitki mənşəli omeqa-3 yağ turşusu olan alfa-linolenik turşusunun (ALA) yüksək tərkibi sayəsində qoz ürək üçün başqa bir sağlam qidadır. Gündəlik pəhrizinizə 7 ədəd qoz daxil etmək tövsiyə olunur.
Sitrus meyvələri
Portağal, qreypfrut və limon C vitamini və qan damarlarını elastik saxlayan və lövhə əmələ gəlməsinin qarşısını alan flavonoidlərlə zəngindir. Kardioloq gündə bir portağal və ya qreypfrut kimi orta ölçülü sitrus meyvəsi yeməyi məsləhət görür.
Yulaf əzməsi və damar sağlamlığı
Yulaf əzməsi həll olunan lifin, xüsusən də xolesterin səviyyəsinin aşağı salınmasında mühüm rol oynayan beta-qlükanın əla mənbəyidir. Yulafın tərkibindəki beta qlükan həzm sistemindəki xolesterinlə birləşir və onun xaric olmasına kömək edir, damarları təmiz saxlamağa kömək edir. Gündə yarım fincan bişmiş yulaf ezmesi ürək üçün əla seçimdir və ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaltmağa kömək edir.
Brokoli
Brokoli damarları sağlamlaşdıran vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir. Həkim ən yaxşı nəticə əldə etmək üçün müntəzəm olaraq 1 stəkan bişmiş brokoli və ya 2 stəkan çiy brokoli istehlak etməyi tövsiyə edir.
Gül kələmi
Brokoli kimi, gül kələm də ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyən bir çox antioksidan və qida ehtiva edir. Mütəxəssislər arteriyaların sağlamlığını yaxşılaşdırmaq və damarların tıxanmasının qarşısını almaq üçün 1 stəkan bişmiş gül kələm və ya 1½-2 stəkan xam gül kələm istehlak etməyi təklif edir.
Qidalanmanıza diqqət yetirmək və bu qidaları pəhrizinizə daxil etmək damarlarınızın sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər ki, bu da öz növbəsində ürəyinizi qorumağa və ümumi sağlamlığınızı yaxşılaşdırmağa kömək edir.