Ötən il 25 min bağırsaq infeksiyası qeydə alınıb: Yayda risk artır
11 avqust 2025 13:32 (UTC +04:00)

Ötən il 25 min bağırsaq infeksiyası qeydə alınıb: Yayda risk artır

Ukrayna Səhiyyə Nazirliyinin məlumatına görə, ilin əvvəlindən ölkədə 25 minə yaxın kəskin bağırsaq infeksiyası halı aşkarlanıb. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, yay aylarında bu infeksiyalara yoluxma riski daha yüksəkdir və əsas təhlükə orqanizmin susuz qalmasıdır.

Bu barədə Lent.az xarici mediaya istinadən xəbər verir.

Ən çox rast gəlinən səbəblər və yoluxma yolları

Kəskin bağırsaq infeksiyalarına əsasən bakteriyalar (salmonella, bağırsaq çöpləri, şigella, stafilokokk və s.), viruslar (rotavirus, adenovirus, norovirus, enterovirus) və bəzən parazitlər səbəb olur.

Yoluxma əsasən, çirklənmiş qida və ya su qəbulundan, xüsusilə yaxşı yuyulmamış tərəvəz və meyvələrdən, çiy ət, yumurta və süd məhsullarından, çirkli su hövzələrində çimməkdən və çirkli əllər və məişət əşyaları vasitəsilə baş verir.

Əlamətlər və susuzluq təhlükəsi

İnfeksiya mədə-bağırsaq selikli qişasında iltihaba səbəb olur, nəticədə orqanizm çoxlu maye itirir. Əsas simptomlara ürəkbulanma, qusma, ishal, qarın ağrısı, halsızlıq, yüksək hərarət, əzələ ağrıları və susuzluq daxildir. Susuzluq zamanı yaddaş və hərəkət koordinasiyası zəifləyir, ürək-damar sistemi yüklənir, böyrək çatışmazlığı riski yaranır. Xüsusilə uşaqlarda ağız quruluğu, sidiyin azalması və rənginin tündləşməsi, böyüklərdə isə güclü susuzluq, başgicəllənmə, təngnəfəslik müşahidə oluna bilər.

Müalicə və profilaktika

Bağırsaq infeksiyası əlamətləri yarandıqda həkimə müraciət olunmalı, çoxlu maye qəbul edilməli və enterosorbentlərdən istifadə edilməlidir. Mütəxəssislər gigiyena qaydalarına ciddi əməl etməyi, çiy məhsulları yaxşı yumağı, ət və balıq məhsullarını tam bişirməyi, məhsulları düzgün saxlamağı və yalnız rəsmi icazəli çimərliklərdə üzməyi tövsiyə edir.

Yay mövsümündə bağırsaq infeksiyalarının qarşısını almaq üçün əsas şərt təmizlik və düzgün qida emalıdır.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 282

Oxşar yazılar