Niyə qızılbalığı  tez-tez yemək olmaz?  – Həkimlərin CAVABI
12 noyabr 2025 13:31 (UTC +04:00)

Niyə qızılbalığı tez-tez yemək olmaz? – Həkimlərin CAVABI

0

Ümumiyyətlə, qızılbalıq sağlam qidalanmanın dəyərli hissəsi ola bilər, lakin təmkinlik onun faydalarını artırmaq və potensial riskləri minimuma endirmək üçün açardır.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, qızıl balığın çoxsaylı sağlamlıq faydaları var, lakin ekspertlər potensial risklərdən yayınmaq üçün onu təmkinli şəkildə istehlak etməyi məsləhət görürlər.

Dietoloq və qidalanma mütəxəssisi Emi Qudson qızıl balıq yeməyin faydalarını və risklərini açıqlayıb. Qudson qızılbalığın balanslaşdırılmış rasiona daxil edilməsinin vacibliyini vurğulayaraq, onun zəngin protein tərkibinə, omeqa-3 yağ turşularına və B12 və D kimi əsas vitaminlərə diqqət çəkib. 

"Omeqa-3 ürək sağlamlığını dəstəkləyir, iltihabı azaldır və zehni performansı yaxşılaşdırır" , - dietoloq vurğulayıb.

Digər dietoloq Uilson Sançes əlavə edib ki, balığın yüksək zülal tərkibi əzələləri qorumağa və iştahı tənzimləməyə kömək edir, çəkiyə nəzarəti təşviq edir.

Qidalanma və həyat tərzi psixiatriyasında ixtisaslaşan psixiatr Uma Naydunun sözlərinə görə, qızılbalıqda olan B12 vitamini sağlam sinir sisteminin qorunması üçün vacibdir. O, həmçinin bu balığın müntəzəm istehlakının Alzheimer xəstəliyi və demansiya inkişaf riskini azalda biləcəyini göstərən araşdırmalara diqqət çəkib.

Qudson, həmçinin qızılbalıqda olan D vitamininin sümük sağlamlığını dəstəkləyə biləcəyini, əhval-ruhiyyəni və immunitet funksiyasını tənzimlədiyini qeyd edib.

Bununla belə, ekspertlər həddindən artıq istehlakdan çəkinməyi məsləhət görürlər. Qızılbalıq bir çox digər balıq növlərinə nisbətən daha az civə ehtiva etsə də, böyük miqdarda hələ də zamanla problemlər yarada bilər.

Civə bədəndə yığıla və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, xüsusən də qızılbalıq çox miqdarda istehlak edilərsə. Civə, xüsusilə uşaqlarda və hamilə qadınlarda beyin inkişafına mənfi təsir göstərə bilər.

Bundan əlavə, işlənmiş və hisə verilmiş qızılbalıq yüksək miqdarda natrium ehtiva edə bilər ki, bu da yüksək qan təzyiqi olan və ya duz qəbulunu məhdudlaşdırmalı olan insanlar üçün arzuolunmazdır. Belə qidaların tərkibində yüksək natrium olması ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərə bilər.

Digər vacib məqam isə qızılbalıqda olan balıq yağının bəzi dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilməsidir. Məsələn, aspirin və ya varfarin kimi antikoaqulyantların təsirini artıra bilər ki, bu da qanaxma riskinin artmasına səbəb ola bilər.

Nəticə olaraq, qızılbalıq qiymətli qida mənbəyi olsa da, civə yığılması və yüksək natrium tərkibi ilə bağlı mümkün sağlamlıq risklərindən yayınmaq üçün orta həddə istehlak edilməlidir.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 310

Oxşar yazılar