Narın insan orqanizmi üçün şok edici FAYDALARI - Xərçəng, ürək, diabet...
02 oktyabr 2022 09:08 (UTC +04:00)

Narın insan orqanizmi üçün şok edici FAYDALARI - Xərçəng, ürək, diabet...

Havaların soyuması, payızın gəlişi ilə yay fəslinin meyvələri artıq öz yerini payız meyvələrinə verir. Bu meyvələrin içində isə ən faydalısı Tövratda və Quranda adı çəkilən, cənnət meyvəsi olduğu bildirilən nardır. Nar mövsümünün gəlişi ilə market və bazarlar bu gözəl meyvə ilə rənglənir.

Lent.az dünyanın ən sağlam meyvəsi kimi tanınan narın faydaları haqqında bir neçə əsas məlumatları sizinlə bölüşür.

Narın tərkibində qida ilə müqayisə olunmayan bir sıra faydalı əsas maddələr var. Bu meyvənin demək olar ki, hər dənəsi insan sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir.

Təbii ürək dərmanı olaraq təyin olunan nar, ürək-damar xəstəliklərinə qarşı əhəmiyyətli bir qoruyucu qalxan təmin edir və bu xəstəlikləri olan fərdlərdə xəstəliyin sakitləşməsinə kömək edir. Qan dövranını sürətləndirən nar, toxumalara kifayət qədər qan və oksigen çatdırılmasını təmin edir və infarktdan qoruyur.

Diqqət: Nar şirəsi ürək-damar sağlamlığı üçün faydalıdır, lakin nadir hallarda xəstənin dərmanları ilə reaksiya verə bilər.

Narın qabığı qalın və yeyilməzdir, lakin tərkibində yüzlərlə yeməli toxum var. Hər bir toxum qövs kimi tanınan qırmızı, şirəli və şirin toxum qabığı ilə əhatə olunmuşdur. Toxum dediyimiz narın dənələri yeməli hissələrdir.

Narın Qida Dəyəri Cədvəli:

Toxumlar meyvənin yeməli hissələridir. Narın təsir edici qida profili var.

Lif: 7 qram

Protein: 3 qram

Vitamin C: 30 faiz

K vitamini: 36 faiz

Folat: RDI-nin 16 faizi

Kalium: 12 faiz

Nar dənələri də çox şirindir, bir stəkanda 24 qram şəkər və 144 kalori var. Bir stəkan nar suyu gündəlik C vitamini ehtiyacının 40 faizini ödəyir.

Xərçəngin qarşısını alır

Araşdırmalar göstərib ki, nar şirəsi prostat xərçənginin qarşısını alır. Müxtəlif meyvə şirələri üzərində aparılan araşdırmalar göstərib ki, nar şirəsi prostat xərçəngində ən təsirli içkidir. Nar şirəsini pəhrizinizdən qaçırmayın.

Yaddaşı qoruyur

Şirədəki antioksidantların və onların yüksək konsentrasiyalarının Alzheimer xəstəliyinin inkişafını dayandırdığı və yaddaşı qoruduğu güman edilir.

Həzm xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır

Nar şirəsi bağırsaqda iltihabı azaldır. Crohn xəstəliyi, xoralı kolit və digər iltihablı bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar üçün faydalı ola bilər. Nar şirəsinin ishala kömək edə biləcəyinə dair ziddiyyətli inanclar və araşdırmalar olsa da, əksər həkimlər özünüzü yaxşı hiss edənə və simptomlarınız yaxşılaşana qədər ondan çəkinməyi tövsiyə edir. Narın qabıqlarından çay dəmləyib içilərsə, ishalı kəsir, bağırsaq qurdlarını tökür, dənələrini örtən pərdə isə həzmi asanlaşdırır.

Orqanizmdə iltihabı azaldır

Nar tərkibindəki yüksək antioksidant konsentrasiyasına görə güclü iltihab əleyhinə meyvədir. Bədəndə iltihabı azaltmağa və oksidləşdirici stress və zərərin qarşısını almağa kömək edə bilər.

Diabeti azaldır

Nar ənənəvi olaraq Yaxın Şərqdə və Hindistanda şəkər xəstəliyinə qarşı dərman kimi istifadə olunurdu. Narın şəkər xəstəliyinə təsiri haqqında çox şey bilinməsə də, insulin müqavimətini azaltmağa və qan şəkərini azaltmağa kömək edə biləcəyini söyləyə bilərik. İnsulin əvəzedicisidir.  

Gündə 4 dəfə yeməkdən öncə 60 damla nar suyu qəbul edilərsə, qanda olan şəkərin miqdarı kifayət qədər azalacaq.

Bədəninizi oksigen maskası kimi müalicə edir

Nar qanımızdakı oksigen səviyyəsini pompalamağa kömək edir. Narın tərkibindəki antioksidantlar sərbəst radikallarla mübarizə aparır, xolesterini aşağı salır və qan laxtalanmasının qarşısını alır. Bütün bunlar nəticədə qanın sərbəst axmasına kömək edir və bununla da bədəninizdə oksigen səviyyəsini artırır.

Stressi azaldır

Marqaret Universitetinin araşdırmasına görə, nar şirəsi içən insanlar stresli vəziyyətlərdə artan stress hormonu olan kortizolun səviyyəsini aşağı salır.

Hormonların aktivliyini artırır

Narın tumurcuqlarında olan yağlar orqanizmdə hormonal balansı bərpa edir. Buna görə də, nar dənəciklərini yeyərkən tumurcuqlarını atmayın, onları çeynəyib yemək baş ağrıları üçün əvəzsiz vasitədir.

Diş ətinin iltihabı zamanı

Diş çürümələrində narın suyundan istifadə etmək məsləhət görülür. Nar suyu ilə damağı qarqara edin.

Öskürək zamanı faydalıdır

Nar həm boğaza, həm də ağciyərə faydalıdır, öskürəyi kəsmək qabiliyyətinə malikdir. Nar qabığını suda qaynadılaraq qarqara edilməsi angina, faringit, qinqivit, stomatitr zamanı məsləhət görülür.

Arıqladır

Artıq çəkidən azad olmağa kömək edir. Hər gün nar suyu içmək insanın bel nayihəsindəki yağların əriməsinə səbəb olur.

Göz ağrıları zamanı effektlidir

Gözdəki sarılığı aradan götürmək üçün meyvənin içindəki ətli qismi ilə narın suyu çıxarılır və bir miqdar bal ilə qarişdırılıb məlhəm olanadək bişirilir. Daha sonra bu məlhəmlə gözə sürmə kimi çəkilir.

Damarlarda yaranan tıxanıqlıqda...

2 həftə ərzində gündə 50 ml nar suyunun təzyiqi 36 faiz azaltdığı bəlli olub.

Nar suyu orqanları gücləndirici xarakterə malikdir

Həmçinin qan yaradıcı, təzyiqsalıcı, enerji verici xassəyə də malikdir.
 

# 4767
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar